‘Curling is kat-en-muis- spel met tegenstander’

Jaap van Dorp
Jaap van Dorp Foto Curlingbond

Naam: Jaap van Dorp

Leeftijd: 22 jaar

Sport:Curling

Prestaties: Nederlands kampioen 2011 en 2012

Vrijdag begint het Europees kampioenschap curling in het Zweedse Karlstad. Twee jaar geleden is Nederland gedegradeerd uit de A-groep. Is het realistisch te denken dat jullie deze week weer promoveren?

„Dat is vooraf wel onze doelstelling. De eerste twee teams uit de B-groep promoveren, dus moeten we deze week in de finale komen. Dat is lastig, omdat de teams heel dicht bij elkaar liggen, maar wel mogelijk. Grootste concurrentie zal komen van Italië en Letland.”

Curling is een kleine sport in Nederland, en er is weinig bekend over de sport. Hoe wordt een wedstrijd gespeeld?

„Met een team van vier mensen is het bedoeling dat je stenen (20 kilo per stuk) op een vlakke ijsbaan zo precies mogelijk in de cirkel aan de andere kant van de baan werpt. Bij elke beurt is er een iemand die de stenen werpt, en zijn er twee mensen die de baan vegen terwijl de steen over het ijs rolt. Daarmee kan je exacter bepalen waar de steen precies komt te liggen. Als werper kan je beter iets te zacht dan te hard gooien, omdat de vegers een harde worp bijna niet kunnen herstellen. En de skip staat achter de baan en bepaalt de tactiek. In totaal worden er per team acht stenen gegooid en het team dat de stenen het dichtst in de buurt van de cirkel krijgt, wint de wedstrijd.”

Als skip bepaal jij de tactiek. Hoeveel invloed heb je op het wedstrijdverloop?

„De tactiek is altijd gericht op welk team de laatste steen mag gooien tijdens een beurt. Omdat je met elke steen ook stenen van de tegenstander kan wegstoten, is het belangrijk dat je daar op anticipeert. Dat is mijn taak als skip. Je speelt een kat-en-muis-spel met je tegenstander, je moet de situatie op het ijs kunnen lezen.”

Hoe belangrijk zijn de ijscondities voor het verloop van een wedstrijd?

„Die zijn cruciaal. Een goede curlingbaan is vlak, maar mag ook weer niet te vlak zijn. Vaak wordt een baan met een schaver helemaal vlak gemaakt en worden daarna kunstmatig bobbeltjes op geplaatst zodat de steen een draai kan maken. Als een baan te vlak is, zuigt de steen vast op het ijs. Geen ijsbaan is hetzelfde, dus laat ik de tactiek vaak ook afhangen van de condities van het ijs.”

Curling heeft een wat stoffig imago, met name door de vegers op de baan. Hebben jullie in Nederland veel last van vooroordelen?

„Het wordt steeds minder. Toen ik een paar jaar geleden begon met curlen, merkte ik het veel meer. Dan begrepen mensen de regels niet en deden ze er lacherig over. Maar nu het tijdens de Winterspelen meer op tv is gekomen en mensen het vaker zien, neemt het begrip toe. Curling is gewoon topsport. In Canada doen meer dan 1 miljoen mensen aan de sport. Dat zijn er in Nederland nog maar 150, maar met alle ijsbanen die er in Nederland zijn, kunnen dat er veel meer worden.”