Colombia wil binnen een jaar een akkoord met FARC

Juan Manuel Santos. Foto AFP/Edgard Garrido

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil binnen een jaar een vredesakkoord hebben bereikt met rebellenbeweging FARC. Dat zei Santos gisteren, meldt persbureau AFP vanochtend.

‘Dit proces moet geen jaren duren, maar maanden. In andere woorden, dit moet niet langer duren dan tot november volgend jaar’, zo zei de president in de havenstad Cartagena tijdens een bijeenkomst.

Colombia en de FARC zijn inmiddels al overeengekomen om hun steun uit te spreken voor een forum dat in december wordt georganiseerd door de VN en de Nationale Universiteit van Colombia in de hoofdstad Bogota over landbouwhervormingen. Dat verklaarde een FARC-woordvoerder vorige week.

“Tot dusver hebben we goede resultaten geboekt. Er is overeenstemming. We zitten op dezelfde golflengte.”

Daar werd wel bij gemeld dat de twee partijen niet moeten werken met een deadline, om zonder haast en fouten te kunnen onderhandelen.

Grimmige uithalen van beide kanten

Hoewel de rebellen sinds het begin van de onderhandelingen elke ochtend met de pers hebben gesproken houden de onderhandelaars van de regering de lippen stijf op elkaar. Dit weerhoudt de twee partijen er niet van naar elkaar uit te halen in de media. De FARC heeft de regering en het Colombiaanse leger uitgemaakt voor leugenaars. De Colombiaanse minister van Defensie noemde op zijn beurt de FARC een onbetrouwbare terreurorganisatie.

De twee partijen zitten naar verluidt aan lange tafels met Noorse en Cubaanse onderhandelaars. Er wordt elk uur even gepauzeerd voor koffie. De twee kampen lassen waarschijnlijk voor kerst een pauze in de onderhandelingen in. In januari moeten de gesprekken dan weer beginnen met een rapport over het forum in Bogota.