Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bussemaker: toezicht op onderwijsinstellingen moet scherper

DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert over de wet op de studiefinanciering. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert over de wet op de studiefinanciering. ANP JERRY LAMPEN Foto ANP / Jerry Lampen

Het toezicht op onderwijsinstellingen en de interventiemogelijkheden vanuit de overheid moeten verscherpt worden. Dat schrijft minister Jet Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer in een reactie op het onderzoeksrapport van de Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis.

Bussemaker laat nader onderzoek doen naar mogelijke zelfverrijking binnen de top van Amarantis. Bij de onderwijsgroep, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs. In het onderzoeksrapport zijn de ‘signalen van vermeende onregelmatigheden’ niet opgenomen, omdat het niet meer dan signalen zijn. Er kan dan ook nog geen aangifte worden gedaan. Wel raadde de commissie nader onderzoek aan. Bussemaker neemt deze aanbeveling over. De nieuwe commissie zal worden geleid door oud-politica Femke Halsema. De resultaten worden eind volgende maand verwacht.

Commissie: toezicht schoot op alle niveaus tekort

Het toezicht op Amarantis schoot op alle niveaus tekort, zo concludeert de commissie. De raad van toezicht heeft geprobeerd het falende college van bestuur bij te sturen, maar is daarin “onvoldoende effectief” geweest, aldus de commissie. Het lijkt erop dat de raad niet “doordrongen was van de urgentie en de aard van de problematiek”.

Begin 2012 bleek dat Amarantis kampte met acute financiële problemen die het onderwijs in gevaar konden brengen. Groot probleem vormen de dure gebouwen die de onderwijsgroep heeft alsmede het grote personeelsbestand.

‘Onderste steen moet boven’

Bussemaker:

“De conclusies van de commissie zijn verontrustend en liegen er niet om. Bestuurders en toezichthouders van onderwijsinstellingen moeten echt kritischer en verantwoordelijker te werk gaan. Daarnaast moet de onderste steen boven komen wat betreft de mogelijke onregelmatigheden die zich hebben afgespeeld rond Amarantis.”

De commissie werd in mei 2012 door het vorige kabinet ingesteld om in kaart te brengen welke (financiële) beslissingen van het College van Bestuur van Amarantis hebben geleid tot de financiële problematiek bij de onderwijsgroep. Het rapport schetst het beeld van een onderwijsorganisatie die vanwege een aaneenschakeling van gebeurtenissen steeds verder in de financiële problemen kwam.

Amarantis biedt onderwijs aan meer dan 30.000 leerlingen. De onderwijsgroep vertegenwoordigt meer dan 60 scholen en opleidingen en er werken in totaal zo’n 3.300 medewerkers.

Lees het rapport van de commissie hier:

Meer over de val van Amarantis vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie vanaf 13.00 uur).