Britten en Fransen voeren druk op Israël op

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vanochtend de Israëlische ambassadeurs in Londen en Parijs ontboden voor uitleg over Israëls plannen om meer huizen te bouwen in bezet Palestijns gebied. Beide landen zouden later vandaag een beslissing nemen over verdere maatregelen tegen Israël.

Overwogen wordt om de Franse en de Britse ambassadeur tijdelijk terug te halen, meldde de Israëlische krant Haaretz. Parijs en Londen noemen dat speculatie. De ambassadeur terugroepen voor overleg geldt als een zware diplomatieke stap. Andere mogelijke stappen zijn naar verluidt het opschorten van bilateraal overleg, etikettering van producten die worden gefabriceerd in joodse nederzettingen in bezet gebied en een importverbod voor die producten.

Het Israëlische kabinet besloot vrijdag 3.000 huizen te bouwen in joodse nederzettingen in Palestijns gebied en in geannexeerd Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat. Bovendien keurde het kabinet een plan goed voor 4.000 nieuwe huizen in het gebied tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma’ale Adumin, wat het Palestijnse verkeer tussen Oost-Jeruzalem en Palestijnse steden in de Westelijke Jordaanoever zou afsnijden.

Gisteren besloot Israël bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uit te keren. Met het geld zal Israël een oude Palestijnse schuld aan een Israëlisch elektriciteitsbedrijf inlossen. De Palestijnse autoriteiten, die door de Israëlische bezetting grote financiële problemen hebben, kunnen hierdoor de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet uitbetalen.

De strafmaatregelen zijn een directe reactie op de Palestijnse aanvraag voor de erkenning van Palestina, die donderdag met een ruime meerderheid werd goedgekeurd in de Verenigde Naties. Volgens het Israëlische kabinet is de Westelijke Jordaanoever geen Palestijns, maar „betwist gebied” waarop „het joodse volk van nature recht heeft”.

Frankrijk stemde donderdag voor Palestina, Groot-Brittannië onthield zich van stemming. Maar over het Israëlische nederzettingenbeleid was Londen het afgelopen weekeinde duidelijk: „De nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De Nederlandse ambassadeur belde gisteren naar Jeruzalem met de boodschap dat Israël „goodwill dreigt te verspelen” en „niet raar moet opkijken” als de strafmaatregelen tegen de Palestijnen gevolgen krijgen voor Nederlands stemgedrag in internationale fora. Nederland onthield zich donderdag in de VN.