Britten en Fransen vragen Israël opheldering over bouwplannen

Europese landen zijn woedend over het plan van Israël nieuwe woningen te bouwen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Hier een archieffoto van de Joodse nederzetting Modiin Illit op de Westoever. Foto AP / Oded Balilty

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vanochtend de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen vanwege de aangekondigde bouw van nieuwe huizen in bezet Palestijns gebied. Nederland zou Israël bij de VN niet langer willen steunen als de bouw niet wordt teruggedraaid.

De Israëlische krant Haaretz meldde vanochtend dat de Britten en de Fransen voor het eerst overwegen de aangekondigde bouw van nederzettingen te beantwoorden met het terugroepen van hun ambassadeurs. Dat zou volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants een “niet eerder vertoonde” blijk van afkeur zijn over de plannen:

“Het is een cumulatief proces. De stemming in de EU in de richting van Israël is de laatste jaren al kritischer geworden door de aanhoudende bouw van nederzettingen. Kennelijk is men nu langzamerhand echt nijdig. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat de bouw van de nederzettingen het realiseren van de tweestatenoplossing bijna onmogelijk maakt.”

De bondgenoten van Israël reageerden de afgelopen dagen al met afkeur op het plan van de Israëlische regering om duizenden woningen voor Joodse kolonisten te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Het plan is een reactie op het besluit van de Palestijnse Autoriteit om een hogere status bij de VN te vragen. De Algemene Vergadering van de VN stemde afgelopen donderdag in overgrote meerderheid voor het opwaarderen van Palestina tot ‘staat die geen lid is’.

‘Bouw heeft ook gevolgen voor Nederlandse steun’

De Nederlandse ambassadeur belde gisteren naar Jeruzalem met de boodschap dat Israël “goodwill dreigt te verspelen” en “niet raar moet opkijken” als de strafmaatregelen tegen de Palestijnen gevolgen krijgen voor Nederlands stemgedrag in internationale fora. Nederland onthield zich donderdag in de VN van stemming.

Gisteren besloot Israël ook bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uit te keren. Met het geld zal Israël onder andere een oude Palestijnse schuld aan een Israëlisch elektriciteitsbedrijf inlossen. De Palestijnse autoriteiten, die door de Israëlische bezetting grote financiële problemen hebben, kunnen hierdoor de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet uitbetalen.

Israël is boos omdat het vindt dat de Palestijnse gang naar de VN het vredesproces bemoeilijkt. Het Israëlische kabinet veroordeelde de VN-erkenning van Palestina gisteren unaniem. Volgens het kabinet is de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever geen Palestijns, maar “betwist gebied” waarop “het Joodse volk van nature recht heeft”.