Bij soldaat met trauma gaat de alertknop niet meer uit

Human Doc: Checkpoint MolenhoeveNed. 2, 22.55 - 00.00 uur

De meeste van de 140.000 Nederlandse veteranen van buitenlandse vredesmissies hebben alleen maar een spannende tijd gehad. Maar bij sommigen gaat het mis, soms ineens, soms faliekant. De overheid probeert oudgedienden met een stresssyndroom te helpen, maar er zijn ook veteranen die zichzélf willen laten ontsnappen aan drankzucht, paniekaanvallen en indolentie.

Documentairemaakster Dorothée Forma volgt Bert Nanninga die is getraumatiseerd door ervaringen bij de VN-missie in Libanon. Voor lotgenoten bouwt hij in Veendam een checkpoint na, precies zo eentje als hij maanden had bemand in het niemandsland tussen sjiitische dorpelingen, christelijke milities en Palestijnse strijders.

De docu is vooral een soort ‘tableau de la troupe’ van de mannen die samen, shag rokend en grollen verkopend, de controlepost in elkaar timmeren. Individueel komen ze aan het woord over hun trauma. Bij zo’n missie gaat, zegt er een, een soort ‘aan-knop’ om, die je alert doet zijn, gespitst op landmijnen en hinderlagen, maar die knop gaat thuis dus nooit meer uit. Een ander moet altijd als onberedeneerde dekking, met zijn rug tegen een muur aanzitten, weer een ander waakt iedere nacht over zijn gezin, om overdag in bed te kruipen.

Bij Checkpoint Molenhoeve hebben ze in ieder geval elkáár. „We hebben er al een paar vanachter de geraniums gehaald”,zegt Nanninga. Missie geslaagd.