Asielzoekers blijven drie maanden in kerk

Den Haag 21-11-2012 Vanuit het station komen voorbijgangers het tentenkamp zeker tegen. Op de weg vanuit het station op weg naar het Malieveld staat op het kleine plantsoen boven op de tunnel dit tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers. Geen zicht meer op een verblijf in Europa moeten zij terug naar Iran, Irak, Afganistan of andere veelal Arabische bestemming (er waren ook een paar Afrikanen, maar veel minder). De tenten zijn veelal gedoneerd door de Occupy beweging en andere organisaties. De lage tentjes dicht bij de grond tegen de kou, zijn veelal uitgerangeerde verstevigde partytenten. Foto Floren van Olden
Den Haag 21-11-2012 Vanuit het station komen voorbijgangers het tentenkamp zeker tegen. Op de weg vanuit het station op weg naar het Malieveld staat op het kleine plantsoen boven op de tunnel dit tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers. Geen zicht meer op een verblijf in Europa moeten zij terug naar Iran, Irak, Afganistan of andere veelal Arabische bestemming (er waren ook een paar Afrikanen, maar veel minder). De tenten zijn veelal gedoneerd door de Occupy beweging en andere organisaties. De lage tentjes dicht bij de grond tegen de kou, zijn veelal uitgerangeerde verstevigde partytenten. Foto Floren van Olden

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag hun tentenkamp in Amsterdam-Osdorp moesten verlaten, kunnen de komende drie maanden in een gekraakte kerk in de wijk Bos en Lommer verblijven.

De eigenaar van de voormalige Sint Josephkerk kwam gisteravond aan de deur om te zeggen dat hij geen bezwaar had tegen de kraakactie. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam, liet een woordvoerder weten, doet onderzoek naar de omstandigheden van hun nieuwe verblijf.

Een woordvoerder van de steungroep Vluchtkerk, die de asielzoekers bijstaat, zegt dat het niet de bedoeling is dat de nieuwe verblijfplaats opvang gaat bieden aan alle uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland. „We willen verder met déze groep. Zij blijven ook demonstreren, zoals ze dat in hun tentenkamp deden.”

Morgen gaan de asielzoekers per bus naar Den Haag omdat in de Kamer over hun situatie wordt gesproken. Vrijdag drongen SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en 50plus bij staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) aan op een „menswaardige opvang” voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Vrijdag werden meer dan honderd asielzoekers van het tentenkamp aan de Notweg verwijderd. Burgemeester Van der Laan had de ontruiming ver van tevoren aangekondigd en de asielzoekers een maand tijdelijke opvang aangeboden, in kleine groepjes, verspreid over heel Nederland. Dat hebben de asielzoekers geweigerd; zij lieten zich liever arresteren.

Na hun arrestatie werden er 106 in een politiebureau in Amsterdam-Zuidoost vastgehouden. Volgens verschillende asielzoekers hebben ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst er met de arrestanten gesproken. Daarna kregen zij naar eigen zeggen tien minuten om het politiebureau te verlaten, anders zouden ze worden gearresteerd en maandenlang in vreemdelingenbewaring worden gezet. Zaterdag zaten nog twaalf arrestanten vast, van wie twee actievoerders. De politie kon vanochtend niet zeggen of dat nog zo was. Wel dat enkelen arrestanten als ongewenst vreemdeling te boek staan en anderen aan de Vreemdelingenpolitie zijn overgedragen.

Degenen die meteen op straat zijn gezet, werden dit weekend door steungroepen van adres naar adres gebracht: een oude atoomschuilkelder in een brug over het Vondelpark, een atelierpand aan de Overtoom en ten slotte de Josephkerk. De kerk was tot mei in gebruik als klimhal, onder de naam Tussen hemel en aarde. Deze attractie kwam in het nieuws toen in 2008 vlak na elkaar twee keer een klimmer omlaag viel – een van hen overleed aan haar verwondingen.