‘Ernstig vermoeide’ Akzo-topman eind deze week weer aan het werk

AMSTERDAM - Het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. AkzoNobel presenteerde de jaarcijfers 2011 en tevens het 4e kwartaal. ANP LEX VAN LIESHOUT
AMSTERDAM - Het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. AkzoNobel presenteerde de jaarcijfers 2011 en tevens het 4e kwartaal. ANP LEX VAN LIESHOUT Het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bestuursvoorzitter Ton Büchner van AkzoNobel keert vrijdag weer terug bij het grootste verfconcern ter wereld. De 47-jarige topman was ernstig vermoeid en ging in september met verlof.

Vijf maanden nadat hij het stokje overnam van zijn voorganger Hans Wijers, moest Büchner zijn werk neerleggen. Die mededeling kostte het concern ruim 600 miljoen euro; de koers op de beurs daalde toen met 5,5 procent.

Büchner in een verklaring:

“Ik ben ontzettend blij om terug te keren naar mijn post. Ik ben mijn team dankbaar, dat zo goed voor het bedrijf heeft gezorgd tijdens mijn afwezigheid. Er is een grote toekomst voor AkzoNobel en we kijken ernaar uit om iedereen op de hoogte te brengen van onze plannen om de prestaties van het concern verder te verbeteren.”

Vanmorgen steeg de koers met 1 procent nadat AkzoNobel het nieuws van zijn terugkeer had bekendgemaakt. Op het hoofdkantoor in Amsterdam werd vanmorgen opgelucht ademgehaald na het koersherstel, zo meldt onze economieredactie. Mocht Büchner onverhoopt niet terugkeren dan zou de koers verder kunnen dalen, waardoor AkzoNobel een interessante – goedkopere – overnamekandidaat zou kunnen worden voor concurrenten als bijvoorbeeld BASF.

Akzo kampt met een afnemende vraag naar verf in met name Europa en de Verenigde Staten. In het derde kwartaal leed het verf- en chemieconcern een verlies van 2,4 miljard euro. In het derde kwartaal van vorig jaar maakte het bedrijf nog een nettowinst van 149 miljoen euro. Büchner was voor zijn verlof juist bezig geweest met het in de steigers zetten van een nieuwe strategie, die hij binnenkort zou presenteren.