agenda

German Chancellor Angela Merkel (CDU) and German Finance minister Peer Steinbrueck (SPD) give a statement to journalists at the Chancellory in Berlin on October 5, 2008 after the German bank Hypo Real Estate (HRE) had announced the day before that a planned 35 billion euro (48 billion dollar) rescue had collapsed after the banking consortium involved pulled out of the deal. Chancellor Angela Merkel said her government was scrambling to salvage a rescue plan for German bank Hypo Real Estate so "an institution's crisis does not become a crisis for the entire system". AFP PHOTO DDP/POOL/ RAINER JENSEN GERMANY OUT
German Chancellor Angela Merkel (CDU) and German Finance minister Peer Steinbrueck (SPD) give a statement to journalists at the Chancellory in Berlin on October 5, 2008 after the German bank Hypo Real Estate (HRE) had announced the day before that a planned 35 billion euro (48 billion dollar) rescue had collapsed after the banking consortium involved pulled out of the deal. Chancellor Angela Merkel said her government was scrambling to salvage a rescue plan for German bank Hypo Real Estate so "an institution's crisis does not become a crisis for the entire system". AFP PHOTO DDP/POOL/ RAINER JENSEN GERMANY OUT AFP

Dinsdag 4 december

Europese ministers van Financiën, bijeen in Brussel, moeten een akkoord bereiken over het gevoelige thema bankentoezicht. Het Verenigd Koninkrijk, maar ook Duitsland willen de greep op hun banken niet verliezen aan de ambtenaren van de Europese Centrale Bank.

In de Turkmeense hoofdstad Asjchabad komen de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bijeen. Het GOS bestaat uit de voormalige staten van de Sovjet-Unie minus de Baltische landen, die nooit aan de organisatie wilden deelnemen, en Georgië, dat zich na de oorlog met Rusland van 2008 terugtrok. Op de agenda staat onder meer de bestrijding van terrorisme en moslimextremisme.

Het Joegoslavië-tribunaal oordeelt in hoger beroep over de zaak tegen de Bosnisch-Servische neven Milan en Sredoje Lukic. Ze kregen in 2009 levenslang respectievelijk dertig jaar cel wegens moord op ruim honderd Bosnische moslims in 1992. In Servië lag het tribunaal de voorbije weken onder vuur omdat het twee prominente niet-Servische verdachten vrijsprak: de Kroatische ex-generaal Gotovina en de Kosovaarse ex-premier Haradinaj.

Woensdag 5 december

De Afrikaanse Unie had Soedan en Zuid-Soedan een ultimatum gesteld: voor vandaag moeten ze overeenstemming bereiken over de omstreden grensregio Abyei. Eind september sloten beide landen, onder grote internationale druk, al een deelakkoord over een gedemilitariseerde bufferzone op de grens om een nieuw conflict te voorkomen. Ook heropenden ze hun grens voor handel. Maar beiden landen blijven aanspraak maken op Abyei, waar Soedan de zwarte bevolking heeft verdreven en gearabiseerde nomaden hun plaats liet innemen.

Donderdag 6 december

Met verwachting wordt uitgekeken naar de persconferentie die de Chinese winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, Mo Yan, vandaag in Stockholm houdt. Hij is, in tegenstelling tot eerdere Chinese winnaars van de Nobelprijs, geen criticus van de Chinese communistische partij. Maar zal hij dit podium gebruiken om opnieuw, zoals hij vorige maand deed nadat het nieuws van zijn prijs bekend werd, te pleiten voor de vrijlating van Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2010?

In Dublin spreken ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over de ‘bevroren conflicten’ in Nagorno-Karabach en Transnistrië. Armeense en Azerbeidzjaanse media speculeren over een ontmoeting tussen de ministers van hun beide landen in Dublin. De spanning over de Armeense enclave Nagorno-Karabach is weer opgelopen.

Vrijdag 7 december

In Ghana zijn parlements- en presidentsverkiezingen. John Dramani Mahama, die president John Atta Mills opgevolgde na diens dood in juli, is kandidaat voor het National Democratic Congress, dat nu een meerderheid heeft. (In de vorige bijlage De Wereld meldden we abusievelijk dat er de verkiezingen op 2 december zouden plaatshebben.)

Het Argentijnse mediabedrijf Clarín moet opsplitsen. Hun hoger beroep is afgewezen door het Hooggerechtshof. Volgens president Cristina Kirchner voert Clarín campagne tegen haar en haar regering. Clarín noemt de gedwongen splitsing een aanval op de persvrijheid.

Zondag 9 december

In Roemenië worden parlementsverkiezingen gehouden. Waarnemers hopen dat die politieke stabiliteit brengen en een definitieve streep zetten onder een felle machtsstrijd tussen premier Ponta en president Basescu. Deze zomer schorste de centrum-linkse partij van Ponta de president voor een maand en probeerde zij hem via een referendum tot aftreden te dwingen. Dat mislukte. Ponta, die in de peilingen op winst staat, heeft gezegd dat hij als hij aanblijft niet opnieuw zal proberen Basescu af te laten treden.

De Griekse premier Antonis Samaras ontmoet in München een groot scepticus van de Europese pogingen om Griekenland in de eurozone te houden. De Beierse premier Horst Seehofer, tevens leider van de Duitse regeringspartij CSU, sprak zich onlangs nog uit tegen schuldverlichting voor de Grieken.

Maandag 10 december

De Europese Unie krijgt in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. EU-president Herman Van Rompuy, Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Parlementsvoorzitter Martin Schulz nemen de prijs gezamenlijk in ontvangst. EU-regeringsleiders zijn aanwezig bij de ceremonie – maar niet allemaal. De Britse premier Cameron heeft onder druk van eurosceptische partijgenoten afgezegd. Vandaag nemen ook de winnaars van de Nobelprijzen voor fysica, medicijnen, chemie, literatuur en economie hun prijs in ontvangst.