Zware gevechten in Damascus, vluchten worden hervat

Gebouwen zijn volgens activisten verwoest door raketten afgevuurd door een gevechtsvliegtuig van het Syrische leger, in Daria, vlakbij Damascus. Foto Reuters / Fadi Al-Derani

Het Syrische leger heeft vandaag voorsteden van Damascus met straaljagers en raketten bestookt, in een poging rebellen te verdrijven van het vliegveld en de hoofdstad. Daarbij vielen tientallen doden en gewonden, schrijft persbureau Reuters.

Bij de ontploffing van een autobom in Homs raakten minstens vijftien mensen gewond. De toename van bomaanvallen in het nu twintig maanden durende conflict zou erop kunnen wijzen dat islamitische extremisten een grotere rol spelen aan de kant van de rebellen.

De Syrische luchtmacht voerde ook luchtaanvallen uit in het noorden van Aleppo, een paar steden in de noordelijke provincie Idlib en in Latakia, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In totaal zouden er vandaag 140 mensen zijn omgekomen, schrijft Reuters, waarvan 39 in de buurt van Damascus. Er zijn tot nu toe minstens veertigduizend mensen omgekomen in Syrië.

Zware gevechten in Damascus

De afgelopen weken is er in Damascus veel gevochten. Het waren de meest zware gevechten sinds juli, toen de rebellen verschillende buurten onder controle kregen. De voorsteden van Damascus zijn bolwerken van de rebellen sinds de opstand tegen Assad begon in maart 2011. De afgelopen weken heeft het Syrische leger een offensief uitgevoerd om verloren terrein vlakbij de hoofdstad terug te winnen, inclusief twee luchtbasissen.

Er zou ook zijn gevochten bij steden in de buurt van Damascus International Airport. De rebellen willen het vliegveld graag in handen hebben, omdat ze zeggen dat daar wapens binnenkomen voor het Syrische leger. De weg naar het vliegveld werd donderdag gesloten door de zware gevechten, maar de autoriteiten hebben het weer geopend nadat troepen het gebied beveiligd hebben.

Het ministerie van Informatie liet gisteren weten dat het vliegveld normaal functioneert en dat de weg ernaartoe “helemaal veilig” is. Luchtvaartmaatschappij Egypt Air maakte vandaag bekend vanaf morgen weer op Damascus en Aleppo te vliegen. Het vliegverkeer lag drie dagen stil vanwege de hevige gevechten rond de vliegvelden.

Gevechten tussen Libanese en Syrische troepen

Libanese troepen hebben vandaag gevochten met Syrische rebellen op de grens tussen de twee landen. Het zou de eerste keer zijn dat het tot geweld kwam tussen beide partijen. Volgens een militaire Libanese bron begonnen Syrische rebellen te schieten toen ze een Libanese grenspatrouille zagen, om te voorkomen dat hij hen zou naderen. Niemand raakte gewond, zo zegt hij tegenover persbureau Reuters.

    • Mirjam Remie