Zalm ziet niks in Griekse exit of kwijtschelding van schulden

Gerrit Zalm vindt het nu nog te vroeg om te praten over het kwijtschelden van de Griekse schulden. “Daar moet je pas over spreken als de Grieken de boel op orde hebben”, zei de oud-minister van Financiën.

Een Griekse neemt geld op bij een gesloten kantoor van de Alpha Bank in Athene, aan de andere kant een bedelende vrouw met kind. Foto Reuters / John Kolesidis

Gerrit Zalm vindt het nu nog te vroeg om te praten over het kwijtschelden van de Griekse schulden. “Daar moet je pas over spreken als de Grieken de boel op orde hebben”, zei de oud-minister van Financiën.

De huidig vicevoorzitter van ABN Amro stelde vanmiddag in Buitenhof dat als te vroeg wordt begonnen over het kwijtschelden van schulden, er bij Griekenland geen gevoel van urgentie meer is om hervormingen door te voeren.

‘Iets’ met de rente

“Je kunt ook iets met de rente doen of met de aflossingstermijn.” Hij wees erop dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog een schuld had van meer dan honderd procent van het Bruto Binnenlands Product. “Dat konden we dragen omdat de rente toen redelijk laag was en omdat de economie groeide.”

Die condities moeten er volgens Zalm in Griekenland ook komen. Griekenland uit de euro zetten, zoals deze week werd voorgesteld in een onderzoek van de ChristenUnie, is volgens Zalm een slecht idee.

“De financiële markten zullen niet geloven dat het dan een eenmalige zaak is. Dan zullen ze kijken wie de volgende is en daar wordt dan op gespeculeerd. Dan is Spanje het volgende land, dan Portugal, dan Italië.”

    • Jules Seegers