VS gefrustreerd over laks Irak in controles wapentoevoer Syrië

De munitie komt niet zelden ook in handen van de rebellen na veroveringen op het leger van Assad of via overgelopen militairen. Foto AP / Khalil Hamra

De Verenigde Staten beschuldigen Irak ervan niets te doen tegen de wapenhandel tussen Iran en Syrië. Het regime van Bashar al-Assad importeert nog steeds vanuit de islamitische republiek, via Irak dat de ladingen weigert te inspecteren, aldus de VS.

Assad komt steeds meer onder druk te staan en de toevoer van raketten, anti-tankgranaten, mortieren en andere wapens via Irak is voor hem cruciaal. Dat stellen althans de Amerikaanse functionarissen in The New York Times.

Amerika is teleurgesteld dat het Irak niet kan overtuigen steekproefsgewijs vliegtuigen, die door het Irakese luchtruim van Iran naar Syrië vliegen, te doorzoeken. De zorg van de Amerikanen wordt vergroot door toegenomen activiteit rondom Syrische gebieden waar chemische wapens liggen opgeslagen.

Eind september kwamen de VS en Irak overeen dat alle vluchten zouden worden gecontroleerd. Tot op heden gebeurde dat slechts twee keer, schrijft de NY Times. Een keer was het vliegtuig alweer op de weg terug uit Syrië. De VS vermoeden dat Iran door Iraakse functionarissen wordt getipt over de controles.

    • Jules Seegers