Tsja die herfst, hij was laat en op tijd weer vertrokken: zo zag-ie eruit

De bladeren van de bomen verkleurden dit jaar gemiddeld een tot twee weken later dan normaal. Gaap. Gelukkig hebben we de foto’s nog: check deze prachtige timelapse van de intredende herfst, zij het in Central Park, NY.

De bladeren van de bomen verkleurden dit jaar gemiddeld een tot twee weken later dan normaal. Gaap. Gelukkig hebben we de foto’s nog: check deze prachtige timelapse van de intredende herfst, zij het in Central Park, NY.

Jamie Scott koos vijftien locaties die ze een half jaar lang tweemaal per week kort na zonsopkomst bezocht. Ze noteerde telkens de cameraposities en opnamegegevens in het kader van continuïteit. Het resultaat mag er wezen.

Vertraging

Overigens was het De Natuurkalander, niets minder dan het fenologisch waarnemersnetwerk van Nederland, die vandaag vandaag wist te melden dat de herfst van 2012 zich wel wat laat meldde. De blaadjes kleurden pas laat geel, rood en bruin alvorens ze het luchtruim kozen.

Dat was overigens logisch, want het was gewoon wat warmer en dan komt dat proces ook later op gang. Geen paniek dus, zeker niet gezien het in 2005 en ’06 nog wel twee weken langer duurde dan nu.

En de winter? Ja die is al weer even bezig. “Al ruim een week”, weet De Natuurkalender. De meteorologische winter begon echter pas gister en dat hebben we gemerkt. De astronomische later deze maand. Zo, dan bent u weer helemaal bij.