Terugkijken: Andere Tijden over hoe Bouterse in ’86 bijna in de cel belandde

Desi Bouterse, adviseur van Staat, Surinaamse Regering. 1997 FOTO: Vincent Mentzel

Wat hebben een Nederlandse informant uit Daarlerveen, een Amerikaanse undercoveractie in Miami, en een hooggeplaatste Surinamer als arrestant met elkaar gemeen? Andere Tijden over het jaar 1986, waarin Desi Bouterse bijna gearresteerd werd voor drugshandel.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Het verhaal in een notendop:

In 1999 werd Bouterse in Nederland veroordeeld voor cocaïnesmokkel, maar vijftien jaar eerder is hij daar al mee in verband gebracht. Na de decembermoorden zette Nederland de geldstroom naar 'bananenrepubliek Suriname' stop. Dat was een belangrijke aanleiding voor de drugshandel via Suriname - zo had Bouterse tenminste nog inkomsten. Hij was de grote baas, verklaren verschillende militairen; er gebeurde niets zonder zijn toestemming.

De Nederlander Dick Stotijn wist veel over de drugshandel van Bouterse. Ooit was hij leider van de onderwereld, maar toen hij door lepra in een rolstoel belandde verkocht hij zijn informatie aan inlichtingendiensten. Hij ontving in zijn woonplaats Daarlerveen informatie over drugdeals en transporten van over de hele wereld. Journalisten Hans Buddingh' en Marcel Haenen van NRC Handelsblad schreven in 1994 een boek over deze superinformant: De Danser.

In Miami werd naar aanleiding van zijn informatie een grootscheepse undercoveractie opgezet, waarbij Bouterse het belangrijkste doelwit was. Maar op een haar na wist hij te ontkomen: op het laatste moment ging Bouterse toch niet naar Miami. De rechterhand van Bouterse, Etienne Boerenveen, werd wél gearresteerd:

    • Mirjam Remie