Roemer: onderzoek rol ministerie en onderwijsinspectie in Amarantis-rel

Roemer noemt het gedrag van de Amarantis-bestuurders het gedrag van de bestuurders “te schandalig voor woorden”. Foto ANP / Lex van Lieshout

De rol van het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie bij de misstanden bij onderwijsgroep Amarantis moet worden bekeken. “Waarom hebben zij al die jaren niet ingegrepen?”, vroeg SP-leider Emile Roemer zich af in Eva Jinek op Zondag.

Roemer noemde het gedrag van de bestuurders “te schandalig voor woorden”. Hij zei dat de bestuurders “absoluut” aansprakelijk moeten worden gesteld.
Er moet volgens de SP-leider een schot komen tussen wat wordt besteed aan onderwijs en wat aan huisvesting en andere zaken. Hij wees erop dat hij veel ROC’s heeft bezocht waar de helft van de leraren niet voor de klas staat.

In een conceptrapport over de val van Amarantis zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs, schreef de Volkskrant gisteren. De onderwijsmoloch werd dit jaar opgesplitst vanwege financiële problemen.

Strafrechtelijke vervolging niet uitgesloten

De misstanden bij ROC Amarantis zijn volgens Roemer het ultieme bewijs voor het faillissement van de schaalvergroting in het onderwijs. Er moet volgens Roemer worden gesproken over schaalverkleining in het onderwijs. Bij scholen waarbij er één bestuur is voor één school kennen leraren en leerlingen elkaar, legde hij uit. Daardoor zouden problemen sneller aan het licht komen. Het rapport wordt morgen gepresenteerd.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei gisteren in Nieuwsuur dat er mogelijk aangifte tegen de bestuurders wordt gedaan. Ze wil sneller zicht krijgen op mogelijke problemen van onderwijsinstellingen. Ook moet er betere controle komen op schoolbesturen en de wijze waarop zij omgaan met onderwijsgeld.

    • Jules Seegers