Protest varkensboeren bij hoofdkantoor Jumbo na kortingseis

In oktober opende Jumbo de driehonderdste winkel in Nederland. Foto ANP

Varkensboeren protesteren morgenochtend bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel tegen een prijsverlaging die de supermarktketen heeft opgelegd. Jumbo eiste in september ongeveer tegelijk met Albert Heijn extra korting van zijn leveranciers om de opening van nieuwe vestigingen te bekostigen.

De supermarktketen wil met terugwerkende kracht over dit jaar een korting van 1,25 procent van zijn leveranciers. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft in een gesprek met Jumbo aangegeven dit onacceptabel te vinden omdat varkenshouders al weinig winst maken.

‘Niet serieus genomen’

Toen de supermarkt vroeg met een alternatief te komen, heeft de NVV voorgesteld samen uit te rekenen wat varkenshouders nu eigenlijk nog overhouden. Jumbo heeft volgens de varkenshouders pas een dag na kerst weer ruimte in de agenda om weer met hen in overleg te gaan.

Voor de varkensboeren is dat onacceptabel omdat de kortingsmaatregelen al eerder ingaan. Ze vinden dat zij niet serieus worden genomen. De NVV wil met het protest morgen een signaal afgeven dat de macht van de supermarkten niet langer wordt geaccepteerd door de varkenshouders.

Europarlementariër Kartika Liotard gaf in september al aan dat de kortingseisen van Jumbo en Albert Heijn mogelijk in strijd zijn met EU-regels. De supermarktketens hebben samen een marktaandeel van 55 procent in Nederland. Ze zouden hun machtspositie misbruiken door tegelijk een extra korting te eisen. De directoraten-generaal voor mededinging en interne markt van de Europese Commissie gaven echter aan niet bevoegd te zijn hier een onderzoek naar in te stellen.

    • Jules Seegers