Proces Wikileaks-informant Manning uitgesteld tot maart

Het proces tegen Bradley Manning, de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie aan klokkenluiderswebsite Wikileaks, is uitgesteld tot maart. Dat heeft een militaire rechter vandaag bepaald, schrijft persbureau AP.

Afgelopen week werd al een voorlopige hoorzitting gehouden. Het proces tegen Bradley Manning had eigenlijk 4 februari moeten beginnen. Dat wordt nu 16 of 18 maart, aldus de rechter.

Manning, die door journalisten die bij de voorlopige zitting waren wordt omschreven als een intelligente man met humor, vertelde deze week dat hij dacht aan zelfmoord toen hij in een “kooi” in Koeweit werd opgesloten. Hij zat daar kort vast, daarna werd hij overgebracht naar een militaire gevangenis in de Amerikaanse staat Viginia. Momenteel zit hij vast in Kansas. Manning vertelde over de zware omstandigheden in zijn cellen.

Journalist Ed Pilkington van The Guardian was bij de zitting aanwezig.

Twitter avatar Edpilkington Ed Pilkington BRADLEY MANNING SPEAKS: ‘I remember thinking I’m going to die. I thought I was going to die in a cage’ – on Kuwait
Twitter avatar Edpilkington Ed Pilkington BRADLEY MANNING: ‘I was not allowed to exercise in my cell. So I would practice dance moves as dancing wasn’t listed as exercise’
Twitter avatar Edpilkington Ed Pilkington BRADLEY MANNING ‘The most entertaining thing in my cell was the mirror. You can interact with yourself. I spent a lot of time with it’
Twitter avatar Edpilkington Ed Pilkington BRADLEY MANNING SPEAKS: ‘If I needed toilet paper I would stand to attention and shout: “Detainee Manning requests toilet paper!”’

‘Gevangenisregime wreed, onmenselijk en vernederend’

In de voorlopige zitting moet worden bepaald of de wijze waarop Manning in gevangenschap is behandeld terecht was. Zijn advocaat meent dat het gevangenisregime - dat door een rapporteur van de Verenigde Naties is omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend - dusdanig streng was dat zijn cliënt moet worden vrijgelaten.

Twee psychiaters hebben getuigd dat de commandant van de militaire gevangenis in Virginia waar Manning vastzat erg streng heeft behandeld, ondanks het feit dat zij juist het tegenovergestelde adviseerden.

Manning kan levenslang krijgen

Manning wordt verdacht van het lekken van tienduizenden documenten naar Wikileaks en is aangeklaagd voor 22 strafbare feiten, onder meer het verlenen van steun aan de vijand. Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang krijgen. Onlangs kwam naar buiten dat hij bereid zou zijn om gedeeltelijk schuld te bekennen.

    • Mirjam Remie