NEC gelijk tegen NAC Breda, winst voor Utrecht, Groningen en Vitesse

NEC heeft in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. In Nijmegen redde Melvin Platje in de 81e minuut een punt voor de thuisploeg. Anthony Lurling had de bezoekers uit Breda in het matige duel na een klein uur op voorsprong gezet.

NEC heeft in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. FC Utrecht heeft AZ zondagmiddag in de domstad met 2-1 verslagen. FC Groningen won met 2-0 van Heracles Almelo. Vitesse versloeg Roda JC eenvoudig met 3-0.

Vitesse heeft zich daarmee naast FC Twente aan kop van de Eredivisie genesteld. De ploeg heeft evenveel punten als Twente, dat wel kan bogen op een iets beter doelsaldo (+20 om +19). Jonathan Reis scoorde twee keer, Marco van Ginkel maakte het eerste doelpunt.

De martelgang van Roda begon al voor de aftrap. De Limburgers mochten niet aantreden in hun eigen shirts, die volgens de Belgische scheidsrechter Jonathan Lardot te veel op die van de thuisploeg leken. Gehuld in tenues van de plaatselijke amateurclub Arnhemse Boys kwam Roda al na tien minuten op achterstand. Marco van Ginkel schoot vanaf de rand van het strafschopgebied zuiver raak.

Vitesse bleef ook na de openingsgoal de wedstrijd domineren, al liet de 2-0 nog vrij lang op zich wachten. Pas drie minuten voor rust drukte Reis, die goed anticipeerde op een mooie pass van Wilfried Bony, het krachtsverschil wat duidelijker in de score uit. De Braziliaan was in de 62e minuut opnieuw trefzeker, nadat Bony in de actie daarvoor de lat had geraakt.

In de wetenschap dat een vierde treffer Vitesse boven Twente zou brengen, werd in de slotfase massaal de aanval gezocht. De zestiende eredivisiegoal dit seizoen van Bony bleek er echter niet in te zitten. Bij Roda, dat teleurstellend zeventiende staat, kwam Krisztian Nemeth met een schot op de paal het dichtst bij een treffer.

FC Groningen - Heracles Almelo

De ploeg van trainer Robert Maaskant boekte de tweede thuiszege van het seizoen. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Groningen komt door de zege in het linkerrijtje terecht en staat nu negende. Dat gaat ten koste van Heracles Almelo, dat naar de tiende plaats zakt.

Groningen, dat tot aan dit weekend in de Euroborg alleen van Roda had kunnen winnen, liet in de eerste helft het initiatief aan Heracles. De bezoekers wisten echter weinig te creëren, waardoor er na een klein uur spelen nog 0-0 op het scorebord stond.

Tussen de zestigste en 63e minuut besliste Groningen de wedstrijd, al kreeg het wel de nodige hulp. Marko Vejinovic knalde de bal na een voorzet van Andraz Kirm onbehouwen achter zijn eigen doelman. Nog voordat Heracles van de schrik was bekomen, maakte clubtopscorer Michael de Leeuw er van dichtbij 2-0 van.

Voor Vejinovic eindigde de middag helemaal in mineur. De middenvelder werd in blessuretijd met rood van het veld gestuurd.

FC Utrecht - AZ

Jacob Mulenga zorgde zeven minuten voor tijd met een prachtige volley voor het winnende doelpunt, nadat Leon de Kogel en Etiënne Reijnen het net al hadden gevonden. Danny Gorter kende een vervelende middag. De AZ’er raakte na een botsing met zijn doelman Esteban even buiten bewustzijn en moest het veld verlaten.

Door de overwinning komt Utrecht op 25 punten en daarmee is het aanvoerder van de subtop, op vijf punten achterstand van nummer vijf Feyenoord. AZ moet oppassen dat het niet in degradatiezorgen terechtkomt. De Alkmaarders hebben maar vier punten voorsprong op hekkensluiter Willem II en staan twaalfde.

Utrecht begon aardig aan de wedstrijd, maar het was AZ dat er af en toe gevaarlijk uitkwam en de grootste kansen wist te creëren. Oranje-international Adam Maher pegelde de bal na een counter hard over en even later zag Johann Berg Gudmundsson zijn inzet vlak voor de lijn gekeerd worden. Utrechter Alexander Gerndt had tussendoor de bal nog via Esteban op de paal gemikt.

De domstedelingen begonnen voortvarend aan de tweede helft. Een voorzet van de rechterkant werd door de voor Gerndt ingevallen De Kogel knap in de verre hoek gekopt. Een paar minuten later zette Reijnen AZ weer op gelijke hoogte, nadat hij na grabbelen van doelman Robbin Ruiter bij een corner zijn voet tegen de bal wist te krijgen. Roy Beerens schoot snel daarop nog via een Utrechter op de lat.

Na 83 minuten bezorgde Mulenga zijn ploeg met een knappe volley de overwinning. Utrecht kwam vervolgens vlak voor tijd goed weg toen Steven Berghuis enkele meters voor het doel de bal na een scrimmage hard over mikte. Ruiter tastte even daarna een tweede keer naast de bal, maar AZ wist daar dit keer niet van te profiteren.

NEC - NAC Breda

In Nijmegen redde Melvin Platje in de 81e minuut een punt voor de thuisploeg. Anthony Lurling had de bezoekers uit Breda in het matige duel na een klein uur op voorsprong gezet. NEC blijft zesde in de Eredivisie, terwijl NAC de nummer vijftien is.

NEC begon in de Goffert met aanvallende intenties aan het duel, maar speelde slordig, waardoor NAC vrij eenvoudig overeind bleef, zo weet persdienst Novum. Door het vele balverlies van NEC werden de bezoekers uit Breda in het zadel geholpen. Dat overwicht werd door Lurling omgezet in een voorsprong.

Na de treffer ging NEC steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. Na een lange scrimmage, waarbij NAC de bal niet weg kreeg, schoot Platje in alle drukte rustig binnen.

In de laatste tien minuten hoopten beide ploegen nog op de drie punten. Vooral NEC pompte de bal bij iedere mogelijkheid die het kreeg naar voren, maar een tweede treffer zat er niet meer in.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.

    • Jules Seegers