‘Mislukte’ aanval Talibaan op NAVO-basis

Bij een aanslag door de Talibaan op een Amerikaans-Afghaanse luchtmachtbasis in het oosten van Afghanistan en een daaropvolgend twee uur durend vuurgevecht zijn meerdere gewonden gevallen. Alleen aan Talibaan-zijde viel een dode.

Bij een aanslag door de Talibaan op een Amerikaans-Afghaanse luchtmachtbasis in het oosten van Afghanistan, en een daaropvolgend twee uur durend vuurgevecht, zijn meerdere gewonden gevallen. Alleen aan Talibaan-zijde viel een dode. De Amerikanen moesten gevechtshelikopters inzetten om de militanten te verslaan.

Nadat zelfmoordterroristen bij de ingang een autobom lieten afgaan, volgde het langdurige vuurgevecht. Volgens Reuters lieten de militanten meerdere bommen afgaan en werden mortieren afgevuurd. De aanvallers werden uiteindelijk verslagen.

Nadat de autobom bij de luchthaven van Jalalabad was afgegaan, slaagden de aanvallers er volgens een Talibaanwoordvoerder in de basis binnen te dringen. Het Afghaanse ministerie van Defensie bevestigt dat een autobom is gebruikt, maar weerspreekt dat ook maar één militant de basis is binnengedrongen. Ook de NAVO spreekt van een “mislukte aanval”, meldt AP.

Onder de aanvallers waren volgens een NAVO-woordvoerder meerdere zelfmoordterroristen. “We proberen nog een compleet beeld te krijgen, maar volgens de eerste berichten waren er drie zelfmoordterroristen.” Volgens hem is een militair van het Afghaanse leger omgekomen. Meerdere buitenlandse troepen raakten gewond, maar de woordvoerder kon niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.