Hof stelt confrontatie met Morsi uit en vonnist later over grondwetscommissie

Aanhangers van Morsi waren vannacht al te vinden op de straten van Kairo. Dit spandoek schreuwt "Gods wet, Gods wet..". Foto AP / Nariman El-Mofty

Een onvermijdelijke confrontatie tussen Mohammed Morsi en het Opperste Grondwettelijke Hof van Egypte is nog even uitgesteld. Het hof velt niet vandaag, maar later pas een oordeel over de wettigheid van de commissie die de nieuwe grondwet heeft ontworpen.

Het hof voert voor dat uitstel “administratieve redenen” aan, lieten ingewijden vandaag weten aan persbureau AP. Buiten het rechtsgebouw in Kairo stonden duizenden protesterende Morsi-aanhangers om te voorkomen dat de leden van het hof naar binnen konden. De rechters hebben de zitting voor onbepaalde tijd uitgesteld tot ze niet meer worden onderworpen aan “psychische en lichamelijke” dreigementen.

Confrontatie met Morsi

Of voor de uitspraak een nieuwe datum is vastgesteld konden de overheidsfunctionarissen, die bedongen dat hun namen niet worden onthuld, niet zeggen. Het oordeel van het hof, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad, lijkt hoe dan ook tot een rechtstreekse confrontatie met de islamistische president Mohammed Morsi te zullen leiden.

Moslimbroeder Morsi heeft de oppositie tegen zich in het harnas gejaagd door per decreet alle macht naar zich toe te trekken, zichzelf boven de rechterlijke macht te stellen en het grondwetsontwerp er versneld door te jassen. Dit laatste gebeurde vrijdag in allerijl. De woedende oppositie heeft zijn hoop gevestigd op de rechterlijke macht, een haard van verzet tegen de Moslimbroederschap. Morsi’s Moslimbroederschap en zijn bondgenoten klagen dat de rechtbanken wemelen van trawanten van de ten val gebrachte president Hosni Mubarak.

Referendum

Morsi stelde gisteren dat het over twee weken aan het volk is om over de ontwerpgrondwet te oordelen. De president wil dan een referendum houden waarin hij een reuzenstap naar democratisch bestuur zei te zien.

De woedende oppositie vreest onder meer dat het grondwetsontwerp minderheden in Egypte in het nauw brengt. Christelijke en seculiere leden van de grondwetgevende vergadering trokken zich eerder terug omdat de islamisten die zouden hebben gekaapt. De oppositie heeft zijn hoop nu vooral gevestigd op de rechterlijke macht, een haard van verzet tegen de Moslimbroederschap.

De demonstraties in Egypte richten zich niet alleen tégen Morsi, aanhangers gingen ook de straat op:

    • Jules Seegers