Een seconde te laat en je bent ontslagen (en drie andere longreads)

Wat gebeurt er nadat je op 'place order' hebt geklikt? Foto AP / Ross D. Franklin

Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer over de bizarre werkomstandigheden in een internetwarenhuis en over wat het winnen van honderden miljoenen met je leven doet.

Het slopende, vernederende, slecht betalende werk in een internetwarenhuis

Bij Amazon in het magazijn. Foto AP / Ross D. Franklin

Je hebt een aantal boeken en dvd’s uitgezocht bij Amazon of een ander internetwarenhuis. Je bent tevreden en je klikt op ‘place order’. Wat gebeurt er daarna?

Daarna komt je bestelling binnen in een van de enorme, afgelegen magazijnen waar slecht betaalde orderpickers de producten bij elkaar moeten zoeken. Ze worden vernederd, fysiek gesloopt en mentaal gekraakt. Mac McClelland solliciteerde (om dit artikel voor Mother Jones te kunnen schrijven) bij een van die internetwarenhuizen en werkte er vervolgens een week. Haar verhaal is angstaanjagend.

“The gal conducting our training reminds us again that we cannot miss any days our first week. There are NO exceptions to this policy. She says to take Brian, for example, who’s here with us in training today. Brian already went through this training, but then during his first week his lady had a baby, so he missed a day and he had to be fired. Having to start the application process over could cost a brand-new dad like Brian a couple of weeks’ worth of work and pay. Okay? Everybody turn around and look at Brian. Welcome back, Brian. Don’t end up like Brian.”

Lees het hele verhaal van Mac McClelland op de site van Mother Jones (8.065 woorden). Dank aan Jeroen Demmendaal voor de tip.

Hij won de loterij, en verloor toen alles en iedereen

Jack Whittaker
Deze week ging de jackpot van de Powerball-loterij eruit. De hoofdprijs van deze Amerikaanse loterij was 587 miljoen dollar, een bedrag dat verdeeld werd onder twee winnaars. Wat doet het met je als je zo’n enorm bedrag wint? We gaan terug naar januari 2005, toen dit fascinerende artikel van The Washington Post verscheen.

Drie jaar daarvoor, in 2002, kocht Jack Whittaker één Powerball-lot. Met dat ene ticket won hij de grootste jackpot ooit: 314 miljoen dollar. Jack had het tot die tijd niet breed en zijn plotselinge enorme rijkdom veranderde alles. Maar niet ten goede. Zoals een van de betrokkenen in dit artikel zegt: “Het was alsof het geld alles wat goed aan hem was, opat.”

Eigenlijk gaat alles verschrikkelijk mis met Jack én vrijwel iedereen om zich heen.

“At 5:15 a.m., Jack snapped on the television and heard, to his surprise, that the winning ticket had been sold at the C&L Super Serve. What are the odds, Jack later said he was thinking, that one little convenience store would sell two lucky tickets? Just then the winning numbers flashed. The numbers broadcast the night before had been wrong. He had a match on all five numbers, not four.

Jack Whittaker had just won $314 million, the largest undivided lottery jackpot in history.”

Lees het hele verhaal van April Witt op de site van The Washington Post (8.632 woorden).

Hoe Pong de weg bereidde voor een miljardenindustrie

Pong
Voordat er in de markt voor games jaarlijks 78,5 miljard dollar omging was er Pong. Het spel - waarbij twee streepjes aan de zijkant van het scherm een balletje heen en weer moeten kaatsen - wordt gezien als één van de grondleggers van de gamesindustrie. Buzzfeed sprak met de uitvinders van Pong, inmiddels allemaal in de zeventig, over de eerste paar jaren van hun bedrijf Atari.

In die jaren werd de weg bereid voor een industrie die inmiddels groter is dan de filmindustrie én voor Atari-medewerkers als Steve Jobs en Steve Wozniak. Maar het begon allemaal met de eerste arcade-versie van Pong.

Alcorn headed out to the local Walgreens, picked up a $75 black-and-white television set, hid the Hitachi logo inside a rudimentary orange casing, which housed the logic circuits and a coin box made from an upturned sawed-off plastic milk jug, and dragged it into the corner of Andy Capp’s, next to the pinball machines, the jukebox, and the Computer Space machine.
(…)
Within a few days, Bill Gattis, who ran the bar, was on the phone to Atari. “The machine had stopped working; I was told to go fix it,” Alcorn explains. ”I stopped over on my way home from work, and much to my surprise, the coin box was overflowing, gushing with quarters.”

Lees het hele verhaal van Chris Stokel-Walker bij Buzzfeed. (4548 woorden)

Portret van een kunstenaar onder de drugs


Crystal meth, paddo’s, seroquil, xanax, cocaïne, valium, trazodone. De zelfportretten die kunstenaar Bryan Saunders de afgelopen jaren maakten terwijl hij experimenteerde met vrijwel iedere drug die hij kon krijgen gingen dit jaar de wereld over.

Jon Ronson brengt een bezoek aan de Amerikaanse kunstenaar die werkt vanuit een woonproject vol verslaafden en gekken. Daar maakte Saunders de afgelopen zeventien jaar zo’n 8700 zelfportretten, waarvan er vijftig door het drugsexperiment beroemd zijn geworden. De overige schilderijen vindt niemand interessant. Ronson ontdekt waar hij zijn drugs vandaag haalt (soms van doktoren die best een of andere pil willen voorschrijven voor het project), wat al het drugsgebruik met je leven doet en hoe plotselinge faam ook ongewenst kan zijn.

“It makes him miserable that his drug self-portraits have become the famous ones. He feels typecast by them and resentful – as if his whole life has been reduced to these 50 drawings. I tell him he should feel proud of them because they’re so interesting and unique. But he gives me plenty of reasons as to why their popularity is a bad thing.”

Lees het hele verhaal van Jon Ronson bij The Guardian. (2942 woorden)

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak. Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.

    • Lex Boon en Peter Zantingh