Het gaat vriezen vannacht - pas op voor gladheid

De eerste sneeuw van dit seizoen viel vandaag in het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen. Daar liggen enkele centimeters sneeuw. Traditioneel blijft op die plek, 260 meter boven NAP, de eerste sneeuw het langst liggen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De meteorologische winter is gisteren begonnen en laat meteen van zich horen. Vannacht daalt de temperatuur in bijna heel Nederland tot onder het vriespunt, waardoor het lokaal glad kan worden. Zowel de ANWB als de politie waarschuwen voor gladde wegen.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Gaat u straks nog de weg op? Handig om van tevoren even te lezen, tips voor het rijden bij #gladheid: http://t.co/wVL884bZ #veiligthuiskomen
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Komende avond en nacht zal de temperatuur in bijna het hele land onder het vriespunt zakken. Dit betekent dat het lokaal #glad kan worden.

Op sommige plaatsen sneeuw

In het oosten en noordoosten van Nederland daalt het kwik vannacht tot 3 graden onder nul, zo verwacht het KNMI. In het westen ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt. In de loop van de ochtend gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Ook kan er morgenochtend natte sneeuw vallen, die overgaat in regen. Later op de dag wordt het warmer. De sneeuw kan op sommige plaatsen in het land wel blijven liggen.

Rijd voorzichtig en houd afstand

Automobilisten die de weg op gaan bij mogelijke gladheid kunnen het best voorzichtig rijden en niet onnodig van rijstrook wisselen. Ook is het belangrijk voldoende afstand te houden.

Vandaag al aanrijdingen door gladheid

Vandaag zijn er op de A58 in Zeeland meerdere ongelukken gebeurd door gladheid. Er waren vier aanrijdingen waarbij achttien auto’s betrokken waren. Er zijn twee gewonden gevallen, schrijft Novum. De weg was enige tijd volledig afgesloten, waardoor automobilisten moesten omrijden.

Ook vanavond blijven winterse buien over de zuidwestelijke provincie trekken.

    • Mirjam Remie