Geithner: de bal voor voorkomen fiscal cliff ligt bij Republikeinen

Geithner vandaag tijdens het interview waarin hij zegt dat hij niet kan beloven dat de VS niet in een begrotingsafgrond zakken. De bal ligt volgens hem nu bij de Republikeinen. Foto Reuters / Chris Usher

Obama staat vlak na zijn herverkiezing al meteen voor een zware taak: voor 2013 moet er overeenstemming zijn bereikt met de Republikeinen over het terugdringen van het begrotingstekort, anders dreigt voor Amerika de zogenoemde ‘fiscal cliff’. Timothy Geithner, minister van Financiën, zei vandaag dat hij “niet kan beloven” dat dat voorkomen wordt.

Geithner zei dat het van de Republikeinen afhangt of er op tijd een akkoord komt. “De bal ligt bij hen.” Zij zullen akkoord moeten gaan met belastingverhoging - een knelpunt in de gesprekken. Obama zou bereid zijn om te snijden in de overheidsuitgaven om het tekort terug te dringen, als de Republikeinen akkoord gaan met verhoging van belastingen voor rijke Amerikanen en hun eisen specificeren om overheidsuitgaven terug te dringen, zo zei Geithner volgens persbureau AP.

Fiscal cliff stort VS in recessie

Begin volgend jaar wordt automatisch een groot aantal maatregelen van kracht (de ‘fiscal cliff’), die samen zorgen voor een vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort met maar liefst 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Die maatregelen zorgen ervoor dat Amerika in een recessie belandt.

Om dat te voorkomen, moet de regering van Obama dus voor 1 januari een akkoord hebben bereikt met de Republikeinen. Dat is geen gemakkelijke taak, omdat de Republikeinen het liefst willen dat de overheidsuitgaven worden teruggedrongen terwijl de belastingen laag zijn, terwijl de Democraten meer zien in verhoging van belastingen voor rijke Amerikanen.

‘Tijdelijke maatregel is meest waarschijnlijk’

Het meest waarschijnlijk is dan ook dat er een tijdelijke maatregel wordt gevonden die ervoor zorgt dat de klap wordt uitgesteld, waarna een compromis volgt in de eerste helft van 2013, schreef onze economieredacteur Maarten Schinkel eerder in NRC Handelsblad:

“Maar voor het zover is zal de zaak behoorlijk op de spits worden gedreven. De zomer van 2011 toonde dat het Congres zeer ver kan gaan: de begrotingsslag droeg er destijds toe bij dat kredietagent Standard & Poor’s de VS zijn AAA-status ontnam. Alleen al het vertrouwenseffect van een herhaling van die veldslag kan slecht zijn voor de economie. En voor de financiële markten.”

Obama hoopt dat akkoord er voor kerst komt

Afgelopen woensdag zei Obama te hopen dat er nog voor kerst een akkoord wordt bereikt. Hij riep Amerikanen op om via Twitter en Facebook duidelijk te maken dat de tijd dringt.

    • Mirjam Remie