Fraude met pgb’s kost tientallen miljoenen - Van Rijn kondigt scherpere aanpak aan

De fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) loopt mogelijk in de tientallen miljoen euro’s. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Inspectie SZW, de FIOD en de politie. Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer vanavond laten weten 30 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van fraude.

Fraude met het persoonsgebonden budget loopt mogelijk in de tientallen miljoen euro's. Foto ANP / Roos Koole

De fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) loopt mogelijk in de tientallen miljoen euro’s. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Inspectie SZW, de FIOD en de politie. Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer vanavond laten weten 30 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van fraude.

De grootschalige fraude door malafide bureaus is mogelijk doordat goede controle op de pgb’s ontbreekt. De pgb’s, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, worden aangevraagd op naam van mensen die van niets weten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van valse diagnoses die worden gesteld door psychiaters en andere artsen. Slechts bij vijf procent van de aanvragers van een pgb wordt goed gekeken of het geld juist is besteed.

Enkele gevallen van fraude op deze manier werden al eerder bekend. De schade daarvan liep in de miljoenen euro’s. Het is echter de eerste keer dat is onderzocht hoe fraudegevoelig het pgb nu eigenlijk is, schrijft Novum.

‘Pgb-regeling moet minder fraudegevoelig worden’

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet de Tweede Kamer vanavond weten hoe hij de fraude wil aanpakken. De pgb-regeling moet volgens hem minder fraudegevoelig worden. Daartoe komen er onder meer 22 inspecteurs bij.

Een van de wijzigingen die hij aankondigt is dat het pgb niet meer wordt overgemaakt, maar door het zorgkantoor wordt bijgehouden. Ook moet er vaker een gesprek plaatsvinden, worden risicogroepen vaker gecontroleerd en gaan ministeries nauwer samenwerken. Ook mogen huidige pgb-ontvangers vanaf 1 januari alleen nog samenwerken met bemiddelaars die over een keurmerk beschikken.

Voor het bestrijden van fraude is de komende twee jaar dertig miljoen euro beschikbaar. Tot nu toe is voor ongeveer zes miljoen euro aan pgb-fraude teruggevorderd.

    • Mirjam Remie