Exitpoll: voormalig premier Pahor wint verkiezingen Slovenië

Voormalig premier Borut Pahor viert zijn overwinning met aanhangers, nadat de inofficiële resultaten van de tweede ronde van de verkiezingen in Slovenië bekend werden. Foto Reuters / Srdjan Zivulovic

De voormalige Sloveense premier Borut Pahor heeft vandaag de Sloveense presidentsverkiezingen in een tweede ronde gewonnen. Uit de eerste exitpolls blijkt dat Pahor ruim 67 procent van de stemmen heeft gekregen.

Daarmee heeft hij zittend president Danilo Turk overtuigend verslagen. In de eerste ronde van de verkiezingen had Pahor ook al een meerderheid.

Onvrede over bezuinigingsbeleid

De stembusgang viel samen met groeiend ongenoegen onder de bevolking over bezuinigingen die de regering had doorgevoerd. Vrijdag liepen demonstraties tegen corruptie en de bezuinigingen, die vooral de onderste laag van de bevolking zouden raken, uit op gevechten. Er gingen ongeveer achtduizend mensen de straat op.

De regering van Slovenië, dat tot de eurozone behoort, wil het begrotingstekort drastisch terugbrengen. Volgend jaar moet het gehalveerd zijn van zes tot drie procent.

Volgens Pahor heeft Slovenië behoefte aan “vertrouwen, respect en verdraagzaamheid”. De 49-jarige centrumlinkse politicus voegde toe dat “er geen probleem is dat niet kan worden opgelost als we samenwerken”.

    • Mirjam Remie