Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

En daar is de tweede straf: Israël keert belasting niet uit aan Palestina

Ordetroepen van Hamas vieren de opwaardering van Palestina in Gazastad, terwijl Israël de geldkraan dichtdraait. Foto AP / Hatem Moussa

Zoals verwacht stopt Israël met het uitbetalen van ingehouden belastingen aan Palestijnen. Het is de tweede maatregel van de regering-Netanyahu sinds Palestina door de VN werd opgewaardeerd van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is’.

Het inhouden van de belastingen betekent dat tienduizenden Palestijnse ambtenaren mogelijk maanden geen salaris ontvangen. Israël int maandelijks zo’n 100 miljoen dollar namens de armlastige Palestijnse Autoriteiten, meldt Reuters.

Straffen, hoe dan ook

Vrijdag gaf de regering al toestemming voor de bouw van drieduizend nieuwe huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Het was een van de manieren die premier Benjamin Netanyahu tot zijn arsenaal acht om de Palestijnen te straffen voor hun succesvolle lobby bij de Verenigde Naties.

De opwaardering geldt als een indirecte erkenning van de Palestijnse staat op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Netanyahu had al aangegeven Palestina hier hoe dan ook voor te zullen straffen.

Israël onderhandelt niet op basis van nieuwe erkenning

De Palestijnse leider Hanan Ashrawi rekende al op de repercussies, schreef onze correspondente Leonie van Nierop dit weekend.

Volgens persbureau AP heeft Israël vandaag ook een resolutie aangenomen waarin is opgenomen dat niet wordt onderhandeld op basis van de erkenning die de VN aan Palestina gaf. Minister van Financiën Yuval Steinitz zegt dat de regering het geld dat niet wordt uitgekeerd nu gaat gebruiken om Palestijnse schulden ter waarde van zo’n 200 miljoen dollar af te lossen bij de Israel Electric Corp. en andere Israëlische organen.