Gehandicapten demonstreren in Madrid tegen bezuinigingen

Een groot deel van de tienduizend demonstranten zat in een rolstoel of werd begeleid door een blindengeleidehond. Gehandicapten gingen in Madrid de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering die gehandicapten hard raken. Foto AP / Andres Kudacki

Een groep die bij eerdere protesten in Spanje binnen bleef, heeft zich vandaag laten zien. In Madrid zijn duizenden gehandicapten de straat op gegaan om te protesteren tegen bezuinigingen. Veel demonstranten zaten in rolstoelen.

Ze droegen spandoeken met “SOS” en riepen leuzen als “gehandicapten worden verwaarloosd”. De centrum-rechtse regering van premier Rajoy heeft meer dan zestig miljard bezuinigd sinds haar aantreden eind vorig jaar, waardoor gehandicapten vier miljoen euro minder hebben gekregen, zo schrijft persbureau AP. Volgens de gehandicapten zorgen de bezuinigingen voor sociale uitsluiting.

Luis Cayo, voorzitter van het Comité van Vertegenwoordigers van Gehandicapten, verklaart tegenover AP:

“Dit is een historische dag. Gehandicapten zijn nog nooit de straat op gegaan. We zijn er nu en we gaan niet terug.”

Veel groepen gingen al de straat op om te demonstreren

Studenten, mensen uit de gezondheidszorg, leraren en mijnwerkers zijn de gehandicapten al voor gegaan in protesten tegen het strikte bezuinigingsbeleid van de regering. De afgelopen week staakten medewerkers van de gezondheidszorg twee dagen en sommige dokters hebben hun werk voor onbepaalde tijd neergelegd.

Rajoy: zelfs met deze bezuinigingen is doel halen moeilijk

De regering doet haar uiterste best om de bezuinigingsdoelen te halen. Spanje ontving tot honderd miljard euro financiële hulp in ruil voor een strikt bezuinigingsbeleid. Rajoy zei vandaag in een interview dat hij nog meer bezuinigingen niet kan uitsluiten. Hij gaf toe dat het moeilijk wordt om het met de Europese Unie overeengekomen streefgetal van een tekort van 6,3 procent te bereiken, zelfs met de aangekondigde bezuinigingen.

Weinig vertrouwen in premier

Uit een vandaag gepubliceerde enquête blijkt dat 85 procent van de Spanjaarden weinig tot geen vertrouwen meer heeft in Rajoy, zo schrijft AP. Zijn regering brak vrijdag een campagnebelofte doordat het aankondigde de pensioenen niet meer te corrigeren voor de inflatie.

    • Mirjam Remie