Bersani blijft leider van links Italië - mogelijk nieuwe premier

Leider van de Democratische Partij Pier Luigi Bersani komt aan bij het stembureau. Hij won de voorverkiezingen vandaag overtuigend.
Leider van de Democratische Partij Pier Luigi Bersani komt aan bij het stembureau. Hij won de voorverkiezingen vandaag overtuigend. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

De zittende leider van de linkse Democratische Partij in Italië, Pier Luigi Bersani, heeft in de tweede ronde van de voorverkiezingen overtuigend gewonnen van zijn uitdagen Matteo Renzi. Hij haalde 61,5 procent van de stemmen binnen, schrijft persbureau AFP. Bersani blijft dus leider van Italiaans links tijdens de verkiezingen volgend jaar.

Vijf kandidaten deden mee aan de voorverkiezingen, waarvan Renzi de meeste kans leek te hebben om huidig leider Bersani te verslaan. Dat klopte: in de eerste ronde vorige week, haalde Bersani de meeste stemmen maar niet voldoende om te winnen. Renzi, de huidige burgemeester van Florence, slaagde daarmee in zijn doel om Bersani te dwingen tot een tweede stemronde.

Hij heeft zijn verlies vanavond inmiddels erkend, meldt hij op Twitter: “Het was goed om te proberen, het was mooi om dat samen te doen. Dankjewel allemaal vanuit mijn hart.”

Twitter avatar matteorenzi Matteo Renzi Era giusto provarci, è stato bello farlo insieme. Grazie di cuore a tutti, ci vediamo dalla fortezza da basso alle 21.30. #pDay

Bersani mogelijk nieuwe premier

De verkiezingen worden in Italië met grote belangstelling gevold, omdat de leider van links mogelijk de nieuwe premier wordt. Uiterlijk volgend jaar worden er parlementsverkiezingen gehouden en links is momenteel erg populair volgens de peilingen. Het is nog niet duidelijk wie de leider zal zijn van rechts ten tijde van de verkiezingen. De centrum-rechtse Berlusconi maakte deze week bekend weer premier te willen worden, maar heeft volgens een opiniepeiling steun van slechts 9 procent van de bevolking.

Hoge opkomst

Bij de eerste ronde van de voorverkiezingen vorige week brachten vier miljoen Italianen hun stem uit. Daar hadden ze twee uur en soms lange wachttijden voor over, zo schreef onze redacteur Marc Leijendekker deze week in NRC Handelsblad. Ze hoefden geen lid te zijn van de Democratische Partij, maar wel een soort linkse beginselverklaring onderschrijven.

Bersani noemde die opkomst “prachtig”, al nam hij wel een risico, schreef Lijendekker:

“Hij had een gok genomen met de voorverkiezingen, omdat hij zich ook zonder deze procedure tot partijleider had kunnen laten uitroepen. Maar van veel kanten was geklaagd dat de Democratische Partij onvoldoende naar zijn kiezers luistert.”