Opinie

Zonnepanelen zijn goed, woningisolatie is beter

Is het financieel gezien een goede zet om te investeren in zonnepanelen op je dak?

De Amerikaanse natuurkundige Russell Ohl patenteerde de eerste silicium zonnecel in 1941. Nu, zeventig jaar later, kleurt zijn vinding menig dak glanzend blauw. Want energie is duur, terwijl de prijs van zonnepanelen daalt. Tel daarbij op het miezerige rendement dat spaargeld tegenwoordig oplevert, de 30 miljoen euro overheidssubsidie die in 2013 naar zonnepanelen gaat, en vooral het genot van het opwekken van je eigen duurzame energie. Maakt dat zonnepanelen de ideale belegging van het komende jaar?

Een zonnepaneel produceert elektriciteit voor jezelf en eventueel ook voor je energiebedrijf, waardoor je energienota daalt. Een maatstaf voor het rendement is de terugverdientijd. Dat is het aantal jaren dat het duurt voordat je totale investering (plus de gemiste spaarrente op het geld) is terugverdiend. Het internet maakt het een fluitje van een cent om je terugverdientijd te bepalen (google op ‘rekenhulp zonnepanelen’). De uitkomst is vaak 11 tot 13 jaar. Daarna kun je nog tot 14 jaar vrijwel gratis van je panelen profiteren. Geen gekke investering dus, als je zorgt voor deskundige installatie en garantie. En je voorlopig in je huis blijft wonen. Want het is niet gezegd dat de volgende eigenaar je zonne-investering terugbetaalt.

Toch zijn er redenen om zonnepanelen nog eventjes te mijden. Zo zijn andere duurzame investeringen rendabeler, blijkt uit gegevens van Milieu Centraal. Aan kop gaat spouwmuurisolatie, met een terugverdientijd van gemiddeld tweeënhalf jaar. Daarna volgt de isolatie van een schuin dak van een verwarmde zolder (6,9 jaar), vloerisolatie van de begane grond (8,6 jaar) en de vervanging van een VR-combiketel door een combiketel met hoog rendement (10,5 jaar). Hier staat tegenover dat eigenaren van zonnepanelen flink energiebewuster schijnen te worden, waardoor hun stroomnota nog eens extra daalt.

Een tweede reden om zonnepanelen uit te stellen zijn de verwachte prijsverlagingen. Diverse deskundigen voorspellen dat de productiekosten van zonnepanelen elke drie jaar zullen halveren. Een installatie van nu tien mille zou in 2018 dus 2.500 euro kunnen kosten. Ook hierom kun je je spaargeld beter eerst in isolatie en energiebesparing steken.

Onderzoek ondertussen of jouw dorp of stad een energiecoöperatie zonder winstoogmerk heeft of een buurtinitiatief, dat particulieren voordelig helpt met de lokale opwekking van energie. Een voorbeeld is Grunneger Power, voor inwoners en organisaties in en rondom Groningen. Lidmaatschap kost een tientje. Elk geplaatst zonnepaneel levert de organisatie nog eens een tientje op. Leden krijgen gratis advies over vooral zonnepanelen. Zo hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Dat is geen overbodige luxe in de onoverzichtelijke en overspannen zonnepanelenbranche.

Nieuwe vraag: Mijn broer heeft veel vermogen opgebouwd. Dat zou ik ook willen, maar ik houd tot mijn verbazing nooit geld over, zelfs niet als ik even hard werk als hij. Waarom wordt de een nou rijk en de ander niet? Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.