Zij staat op nummer 1, 2 én 3

Een 35-jarige moeder van drie staat sinds vrijdag dankzij het programma The Voice of Holland op de nummers 1, 2, en 3 van de hitlijsten. Uniek in de muziekgeschiedenis.

Een uitzonderlijke moment in de Nederlandse hitlijstgeschiedenis: de 35-jarige ‘The Voice of Holland’-kandidate Sandra van Nieuwland beheerst de hele top drie. Ze kwam vrijdag wederom vanuit het niets binnen op de eerste plaats in de Single Top 100 en de iTunes top 30 terecht met Beggin’, het nummer dat ze in de vorige liveshow zong. Op de tweede positie staat haar Keep Your Head Up, gevolgd door haar auditienummer More, dat weken terug ook de hitlijst aanvoerde.

Van Nieuwlands zang slaat duidelijk breed aan; haar lome timing straalt een gevoel van controle uit, zonder overdreven acrobatiek, terwijl haar hoge, licht nasale zangstem ijl kan trillen. Dat valt goed in een tijd waarin de Britse zangeres Adele, koningin van dat genre, als best verkopende artiest ter wereld geldt.

Beggin’ is een hit van Frankie Valli & The Four Seasons uit 1967. Van Nieuwlands versie wordt na een aantal langgerekte noten een verleidelijk pompende swingsoul variant. Ben Howards hit Keep Your Head Up zingt ze wat achtelozer maar niettemin indringend.

De zangeres, die een van de oudste kandidaten is in dit Voice-seizoen, viel al op met haar perfecte auditie. Het nummer More van r&b-zanger Usher in een lome, bijna jazzy variant maakte dat alle juryleden voor haar omdraaiden. In haar vertolking liepen „gevoel en klank synchroon”, aldus jurylid en haar uiteindelijke zangcoach Trijntje Oosterhuis.

De Haarlemse Van Nieuwland zong in diverse coverbands. Met haar popjazztrio The Apple3 (gitaar, bas, piano) zingt ze al jaren standards en maakt ze nieuwe ‘bluesyjazz’ versies van hits van artiesten als Caro Emerald, Anouk, Amy Winehouse en Adele. In de categorie singer-songwriter dong ze vorig jaar solo mee naar de Grote Prijs van Nederland, waar ze kwam tot de kwartfinale.

De Voice-kandidate geniet een duidelijke favorietenrol, maar heeft laten weten „behoorlijk overvallen te zijn” door alle hits en records. Haar nieuwe populariteit moet ze combineren met haar moederschap – ze heeft drie zoontjes. En die gaan soms gewoon voor. Zo liet ze woensdag via Twitter weten: „Vandaag alleen maar treinsporen bouwen, kleien en knakworstjes eten! #genietenvanmijnjochies.”

De Single Top 100 is op verkoopcijfers gebaseerd. Bij andere hitlijsten, zoals de Top 40 tellen naast verkoopcijfers ook factoren als airplay op de radio en marktonderzoek mee. De zangeres evenaart een eerder record van Ben Saunders, door een derde nummer 1-hit te scoren terwijl het seizoen van The Voice nog loopt.

Met nog drie afleveringen is dit record ook weer te verbreken, vooral als ze de finale op vrijdag 14 december weet te bereiken. 16 van de 100 noteringen in de Single Top 100 staan op naam van kandidaten uit ‘The voice of Holland’.

    • Amanda Kuyper