Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Zelfverrijking en verstrengelde belangen bij top Amarantis’

Een leerling maakt het schoolplein schoon. Op de achtergrond het Augustinus College, dat onderdeel is van de Amarantis Onderwijsgroep. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Bij onderwijsgroep Amarantis, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs. Dat schrijft de Volkskrant op basis een nog vertrouwelijk conceptrapport over de val van de onderwijsmoloch.

Bij de onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werkten, zijn signalen binnengekomen van directieleden en adviseurs die naast hun ov-kaart en taxivergoedingen ook twee leaseauto’s van de zaak hadden. Ook zou het hoofd huisvesting zijn woning hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten.

Voormalig bestuursvoorzitter bleef aan als adviseur

Daarnaast hekelen de onderzoekers het feit dat een voormalige bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ROC ASA, dat nu onderdeel is van Amarantis, in 2004 terugtrad, maar tot in 2010 aanbleef als adviseur, met behoud van volledige bezoldiging en secundaire voorwaarden. Vanaf begin 2007 zou hij echter al geen werkzaamheden meer hebben verricht voor Amarantis.

Ook zou er sprake zijn van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Zo zouden er onder meer opvallend nauwe banden bestaan tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key. Volgens de commissie heerste er verder een angstcultuur binnen de scholengroep en kwamen daardoor misstanden niet naar buiten.

Amarantis opgeknipt in vijf kleinere koepels

De ‘Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis’ presenteert maandag haar rapport. Begin dit jaar werd de scholenkoepel opgeknipt in vijf kleinere scholenkoepels omdat de school zich op de rand van een faillissement bevond. Het boekjaar 2011 werd afgesloten met een tekort van 20,4 miljoen euro. Eerder zei interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels al dat Amarantis aan creatief boekhouden deed.