‘Zaak Decembermoorden op twaalf december hervat’

De belangrijkste verdachte bij het proces over de Decembermoorden is de huidige president van Suriname Desi Bouterse. Foto AFP / Louis Alfaisie

Het proces rond de Decembermoorden in Suriname wordt mogelijk deze maand hervat. De krijgsraad gaat op twaalf december verder, schrijven Surinaamse media. Het proces ligt sinds 11 mei stil omdat eerst moest worden getoetst of de aangenomen amnestiewet niet strijdig is met de grondwet.

De wetswijziging die op 5 april door het Surinaamse parlement werd goedgekeurd zorgt ervoor dat de verdachten niet meer kunnen worden vervolgd. Tijdens de vorige zitting zei de krijgsraad dat de openbare aanklager eerst moet onderzoeken of de amnestiewet in strijd is met het grondwettelijk principe van niet-inmenging in een lopend proces.

De Surinaamse krant De Ware Tijd meldt dat OM inmiddels op papier heeft gezet wat er zou moeten gebeuren. Op de eerstvolgende zitting zal de Krijgsraad zich hierover uitlaten.

‘Twijfel of Krijgsraad twaalf december haalt’

Freelance correspondent Pieter van Maele meldt dat de advocaat van Desi Bouterse én en de openbaar aanklager betwijfelen of de Krijgsraad op twaalf december al gereed is voor de hervatting van de zaak.

Twitter avatar pvmaele Pieter Van Maele Nu toch onzeker of proces #Decembermoorden wrdt hervat. Zowel advocaat Desi #Bouterse als aanklager betwijfelen of krijgsraad 12/12/12 haalt
Twitter avatar pvmaele Pieter Van Maele Aanklager in zaak #decembermoorden had het tegen mij over ‘procedurele en logistieke vraagstukken’ #bouterse

Eén van de getuigen inmiddels overleden

De zaak over de Decembermoorden gaat over de liquidatie van vijftien tegenstanders van het militaire regime in Suriname op 8 december 1982 in Fort Zeelandia. De belangrijkste verdachte is de huidige president van Suriname Desi Bouterse. Hij heeft eerder aangegeven politiek verantwoordelijk te zijn voor de gebeurtenissen.

Eén van de getuigen, de voormalig militair attaché Hans Valk, die Bouterse in 1980 aan de macht zou hebben geholpen, is inmiddels overleden. De ex-kolonel van de Nederlandse Krijgsmacht zou het brein achter de coup zijn.

Ivo Evers, één van de auteurs van het boek ‘Bouterse aan de macht‘ op Facebook:

“Net de dochter van oud-kolonel Hans Valk aan de lijn gehad. Op 11 november is hij op 84-jarige leeftijd in een Apeldoorns verpleeghuis overleden, nadat in 2010 alzheimer werd geconstateerd. (…) Valk zweeg tot zijn dood, ook tegen de media.De dossiers over de precieze Nederlandse rol (en dus die van Valk) liggen officieel tot 2060 achter slot en grendel, en dus zal het nog lang duren voor we weten wat precies is gebeurd.”

    • Lex Boon