Wie zoet blieft, krijgt lekkers

Nu de maand van speculaas, roomboterstaaf en marsepein weer is aangebroken (zie ook de recente bijdragen van collega Hoeben, De Vos en Habets) ontstaat er traditioneel ook meer aandacht voor zoet in het wijnglas. Nu doen we overigens dergelijk wit en rood tekort door deze onder de noemer ‘toetjeswijnen’ te scharen. Zo staat mij nog helder een lunch in de smaakpapillen gegrift waar ‘hartig’ tot een aantal memorabele een-tweetjes leidde met Sauternes en Barsac.

Mijn persoonlijke favorieten destijds: geroosterde Noordzee tarbot met perzik, hazelnoot, saus van Hollandse geitenkaas en arganolie met Château Guiraud 2002. Gepoêleerde kreeft, hachee van kreeft en rode biet met als begeleider Coutet 2004.

En ontroerend lekker toonde zich het langzaam gegaarde nekstuk van Iberisch varken met saus van ganzenlever, gefermenteerde zwarte bonen, krentjes en abrikoos vergezeld door Climens 1978.

Wat een weelde, wat een verdieping, wat een sensatie.

Nu zou ik wel willen zeggen: ‘Don’t try this at home.’ Want deze zoet-séance vond plaats in het met een Michelin-ster gelauwerde restaurant Seinpost in Scheveningen. En daar zwaait bovendien Edwin van de Goor, een van de beste wijnspijsspecialisten van Nederland, de scepter.

Hoe dan wel met schadevrije smaakpapillen de feestdiners door te komen? Door voor de zekerheid toch maar perzik, peer, appeltaartjes, abrikozen, crème brûlée of amandeltaartjes te serveren.

En dan bijvoorbeeld daar een flesje Sauternes Château Bernisse 2011 bij te schenken. Daar zijn alle voornoemde smaken in vloeibare vorm in terug te vinden. En met de € 12,99 die DirckIII er voor vraagt, doet dat ook geen pijn aan de portemonnee. Wel nog even geduld, want Bernisse behoort niet tot het basisassortiment van deze slijterijketen. Vanaf week 50 in het schap.

Voor de begeleiding van chocolade voldoet Sauternes echter niet. Maar op een droogje zitten is niet nodig. Een klassieke begeleider is port, in ruby-, tawny- of vintageuitvoering. Deze mag dan wel de naam hebben maar een rode dulce uit Spanje gaat met de eer strijken: Castaño uit Yecla.

Beste chocoladewijn en beste rode zoete wijn van het jaar volgens het blad Proefschrift, beste zoete wijn van Spanje volgens Perswijn en Bacchus de Oro op het Concurso Internacional de Vinos. Een half litertje doet zo rond de € 20,00.

Voor verkoopadressen: de importeur is tegenwoordig Coenecoop. En als u daar toch naar toe belt of surft, vergeet dan ook niet even te informeren waar de The Stump Jump Fizzy Sticky uit het Australische Adelaide Hills ( € 10,95; 0,5 liter) in de schappen staat. Deze laat zich het beste omschrijven als een goede Sauternes met een belletje. Een heuse innovatie in een verder vrij traditioneel wijnsegment. Vergeet vooral ook niet even het filmpje te bekijken waarin Michiel Romeyn optreedt als Australische wijnmaker. En na dit alles: goed poetsen.

    • Harold Hamersma