Weer zonder condoom

VPRO Thema: Hiv Hiv Hoera Ned. 3, 20.50-22.25

Wat een onschuld op al die scholierengezichten in Hiv Hiv Hoera. En wat keurig en eerlijk praten ze over seks en de bijbehorende gevaren. Samen met aidsorganisatie Dance4Life maakt de VPRO een programma over hiv-bewustzijn onder scholieren in Hellevoetsluis.

Vroeger was het seksueel overdraagbare aidsvirus hiv zo dodelijk dat iedereen van schrik veilig begon te neuken. Maar sinds de jaren negentig kun je met medicijnen gewoon blijven leven, dus laat iedereen de condooms weer liggen. Het gevolg: 23.000 hiv-patiënten in Nederland, met ieder jaar 1.200 nieuwe erbij.

Hiv Hiv Hoera is een lange, wat brave voorlichtingsfilm voor een goed doel. Dat ligt anders met de documentaire die is ingebed, over de 31-jarige hiv-patiënte Pauline, ook in dienst van Dance4Life. Ze is niet meer het housebeest van weleer, maar verder leidt ze toch een mooi leventje. Ibiza, Italië, op het strand, witte wijn, witte tanden, vriendjes.

Dan blijkt dat Pauline het zonder condoom doet. Uitroepteken. Ze raakt zwanger. Uitroepteken. Hoe hardleers kan je zijn, zou je denken. Hoe zit het met die partners en met de baby?

Pauline blijkt zo te leven op advies van Kees Brinkman, hoogleraar infectieziekten in Amsterdam, een aanhanger van het ‘Zwitsers standpunt’: Pauline heeft geen aantoonbaar hiv meer in haar bloed, dus mag ze doen wat ze wil.

De angst van andere artsen lijkt gegrond: als dit bekend wordt, dan wordt de voorlichtingcampagne rond hiv, aids en condooms nog verder onderuit gehaald. Je blijft niet alleen gewoon leven, je kan ook nog gewoon onbeschermd doorneuken.