Voor het sexy lijf van John Lennon

Milou van Rossum vindt de gedurfde mannenmode van Yoko Ono intiem.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meteen opveerde toen ik vernam dat Yoko Ono een mannenlijn had gemaakt met het Amerikaanse Opening Ceremony, het merk/warenhuis dat tegenwoordig ook verantwoordelijk is voor de collecties van het Franse Kenzo. Weer een beroemdheid die een paar T-shirts en sweatshirts heeft mogen opleuken, dacht ik.

Tot ik op Facebook foto’s van de collectie zag. Zelden zie je zulke pittige mannenmode: broeken waarop in het kruis een hand is geappliceerd die de boel liefdevol lijkt te omvatten. Transparante roze shirts met uitsparingen op de schouder, meerkleurige colbertjes met één doorzichtige mouw, jockstraps (een mannenslip met alleen een smalle voorkant), hoge rijglaarzen, een mannenbeha met lampjes, een sweatshirt met een tekening van een paar ronde billen erop. Dat de kleding de sfeer heeft van de vrije, blije jaren zestig is niet toevallig: de nu 79-jarige Japanse kunstenares ontwierp de collectie al in 1969, voor haar aanstaande echtgenoot John Lennon. Het was, vertelde ze in het Amerikaanse modedagblad WWD, een eerbetoon aan zijn ‘hot bod’. „Ik vond dat mijn man er geweldig uitzag, en vond het jammer dat we niks konden vinden dat zijn sexy lichaam benadrukte.” De schetsen gaf ze als huwelijkscadeau. „Je kunt je voorstellen dat hij er wild van werd en nog verliefder op mij.” Als je dat weet geeft de collectie je het gevoel dat je een intiem kijkje krijgt in de relatie tussen Lennon en Ono: het moet er in bed inderdaad reuze vrolijk aan toe zijn gegaan.

Of Lennon de ontwerpen daadwerkelijk heeft gedragen, is niet duidelijk. Of een andere man het gaat doen, is ook maar de vraag. Maar het is te prijzen dat een modemerk met zo iets uitgesprokens komt. Zo vaak gebeurt dat niet. Dat 43 jaar oude ontwerpen er in deze tijden van androgyne mode en metroseksualiteit nog opzienbarend uitzien, zegt eigenlijk genoeg.openingceremony.us

    • Milou van Rossum