Voetballers spreken zich tegen EK -21 uit

Tientallen voetballers hebben zich uitgesproken tegen het houden van het EK onder 21 in Israël. In een verklaring stellen de 62 spelers, onder wie Chelsea-speler Eden Hazard, Didier Drogba (oud-Chelsea, tegenwoordig Shanghai shenhua) en Abou Diaby van Arsenal, dat het organiseren van het toernooi „kan worden gezien als een beloning voor acties die indruisen tegen sportieve waarden”. De verklaring werd uitgegeven door de Palestijnse Campagne voor Boycot, Desinvestering en Sancties.

Israël begon eerder deze maand een offensief in de Gazastrook. De voetballers zeggen dat het grote aantal burgerdoden bij die gevechten „een nieuwe vlek zijn op het geweten van de wereld”. De protesterende voetballers wijzen erop dat op 10 november een stadion in Gaza werd gebombardeerd door het leger uit Israël waarbij vier jonge voetballers om het leven kwamen. Volgens de spelers is het „onacceptabel” dat kinderen gedood werden terwijl ze voetbalden. Geen van de voetballers die de verklaring ondertekenden komt uit een van de acht deelnemende landen.

Jong Oranje komt volgend jaar op het EK in de eerste ronde uit tegen Spanje, Rusland en Duitsland. PSV’er Kevin Strootman zei gisteren dat hij Jong Oranje in juni 2013 wil vertegenwoordigen. De tweede reserve-aanvoerder van Oranje is tijdens het toernooi (5-18 juni 2013) nog speelgerechtigd en kan daardoor aansluiten bij het team van Cor Pot. „Het zijn hele mooie wedstrijden, met mooie tegenstanders. Daar wil ik ook aan meedoen. Ik heb nog nooit een jeugd-EK gespeeld”, aldus Strootman gisteravond tegenover de NOS.

Bondscoach Pot liet eerder weten tijdens het eindtoernooi in Israël graag gebruik te maken van A-internationals van Louis van Gaal. Naast Strootman zijn bijvoorbeeld ook Luciano Narsingh, Ricardo van Rhijn en Bruno Martins Indi beschikbaar voor Jong Oranje. Het Nederlands elftal heeft in juni een oefentrip naar Indonesië en China op het programma staan.