VN: rebellen van M23 verlaten Congolese stad Goma

Colonnes met rebellen van M23 verlieten vanochtend de op het regeringsleger veroverde stad Goma. Foto AFP / Phil Moore

De Congolese rebellenbeweging M23 is vandaag begonnen aan haar aftocht uit de stad Goma. Gisteravond stemden de rebellen in met hun terugtocht, zo zei een woordvoerder van de Verenigde Naties in Congo vanochtend tegen persbureau AP.

Het hoofd van M23, Sultan Makenga, bevestigde de terugtocht ook. “Het gevecht is voorbij”, aldus Makenga. Gisteren lieten de rebellen nog weten hun vertrek met twee dagen uit te stellen en probeerden zij zich toegang te verschaffen tot de internationale luchthaven van de stad in een poging munitie buit te maken. Daar werden zij tegengehouden door troepen van de VN-missie.

Maar vanochtend verliet een lange colonne Goma. Vrachtwagens vol rebellen reden over de weg richting Kibumba, een stad 25 kilometer noordwaarts van Goma waar zij volgens afspraken stellingen zullen betrekken. Uitgelaten rebellen maakten nog een laatste rondje door het centrum van de stad die zij anderhalve week geleden op het Congolese regeringsleger buit maakten.

‘Neutrale’ strijdmacht moet orde rond Goma handhaven

De inwoners van Goma zijn volgens Al Jazeera sceptisch over de terugtocht van de rebellen. De rebellen zouden al eerder hebben toegezegd de stad te verlaten en hebben aangekondigd terug te keren als ze opnieuw in conflict raken met de centrale regering in hoofdstad Kinshasa.

Leiders van elf landen in de regio en de Afrikaanse Unie kwamen vorige week zaterdag bijeen in Oeganda en riepen de M23-strijders op te stoppen met hun militair offensief. De rebellen moeten volgens het akkoord van Goma verlaten, waarna de stad zal worden gecontroleerd door het Congolese leger en de politie. M23 moet zich 20 kilometer buiten de stad terugtrekken. De luchthaven, vlak buiten de stad, dient te worden gecontroleerd door een strijdmacht van M23 en het regeringsleger samen met een “neutrale” strijdmacht. Legerleiders van Oeganda, Rwanda en Congo moeten op deze verplaatsing van soldaten toezien.

    • Pim van den Dool