Verzet zorgbestuurders tegen maximering salaris door overheid

Foto ANP / Arie Kievit

De bestuurders van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de Staat, omdat die hun salaris wil maximeren. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Vanaf 1 januari mogen zorgbestuurders hooguit 130 procent van een ministerssalaris verdienen, ofwel hooguit zo’n 190.000 euro per jaar. De Nederlandse Vereniging van Zorg Directeuren (NVZD) vindt het “principieel verkeerd” dat de overheid salarissen van zorgbestuurders bepaalt, zegt NVZD-directeur Jos de Beer.

De Eerste Kamer heeft op 13 november de Wet normering topinkomens aangenomen die de bestuurders onder het salarisregime van de publieke sector plaatst, net als bestuurders bij bijvoorbeeld de publieke omroep, het onderwijs en de woningbouwcorporaties.

Bestuurders wijzen op bestaan eigen code

De zorgbestuurders zeggen dat zij in de private sector werken, weliswaar met een publieke taak. Zij hebben drie jaar geleden een eigen code opgetuigd die een soort CAO vormt: bestuurders van kleine verzorgingstehuizen verdienen veel minder dan die van academische ziekenhuizen. Het hoogste salaris is ongeveer 240.000 euro per jaar. En dan gaat het volgens NVZD-directeur De Beer om heel “complexe functies”.

Tweederde van alle bestuurders in de zorg is lid van de NVZD. Vijftien procent verdient meer dan 190.000 euro per jaar; de rest niet. In de volksmond heet de limiet van 190.000 euro de ‘Balkenendenorm’.

De Beer wijst erop dat een ziekenhuis tegenwoordig moet presteren als een bedrijf en is onderworpen aan de “tucht van de markt”. Ziekenhuizen moeten concurreren met elkaar om patiënten binnen te halen en om contracten met zorgverzekeraars te krijgen. “Bovendien worden wij niet betaald uit belastinggeld maar uit zorgpremies. Die inderdaad ook wel verplicht worden afgedragen.”

‘We willen niet dat overheid bepaalt wat we verdienen’

Op de vraag of procederen tegen een salarisbeperking gepast is in een tijd dat salarissen van de verpleegkundigen worden bevroren en de verplichte premies voor de zorg worden verhoogd, zegt De Beer:

“Het is een principiële kwestie. We willen niet dat de overheid bepaalt wat wij verdienen. Wij zijn private organisaties. De nieuwe wet stelt maximaal 130 procent van een ministerssalaris, maar in het regeerakkoord staat alweer: 100 procent van een ministerssalaris. Straks wordt dat 80 procent. Waar houdt dat op?”

De bestuurders zijn wel bereid om te praten met de politiek over maatschappelijk aanvaardbare salarissen maar dan op grond van hun eigen code, zegt De Beer. “Die voorziet al in maxima. En we hebben als samenleving nu eenmaal gekozen voor een privaat zorgsysteem, niet een staatssysteem zoals in Engeland of Denemarken.”

Hij wijst erop dat ziekenhuisdirecteur een risicovolle functie is, en dat de meesten het om die reden maar drie of vier jaar doen. “Je zit in een glazen huis in een heel complex veld.”