Veel Russen: Kabakov, Tsjechov en Tolstoj

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

This film image released by Focus Features shows Keira Knightley in a scene from "Anna Karenina." (AP Photo/Focus Features, Laurie Sparham)
This film image released by Focus Features shows Keira Knightley in a scene from "Anna Karenina." (AP Photo/Focus Features, Laurie Sparham) AP

Lissitzky-Kabakov

Deze zaterdag, 1 december, opent de tentoonstelling Utopie en werkelijkheid in het Van Abbemuseum, waar werk van El Lissitzky (1890-1941) naast dat van Ilya (1933) en Emilia (1945) Kabakov wordt geplaatst. Lissitzky’s werk markeert het begin van het sovjettijdperk, en toont een optimistische blik op de toekomst. Dat van de Kabakovs laat zien hoe de dagelijkse realiteit van Utopia eruitzag.

Expositie Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid. 1 dec t/m 28 april Van Abbe, Eindhoven. Inl: vanabbemuseum.nl.

Drie Zusters

Theu Boermans regisseert bij het Nationale Toneel deze klassieker van Tsjechov uit 1901, waarin het drama schuilt in de besluiteloosheid van de personages. Olga, Masja en Irina Prozorov wonen op het platteland en zijn daar ongelukkig. Ze dromen van een ander leven in de grote stad, Moskou, waar ze een romantische jeugd beleefden. Maar ze komen er maar niet toe te vertrekken. Ariane Schluter, Anniek Pheifer en Katja Herbers spelen de zussen. Ook met Jaap Spijkers en Mark Rietman.

Theater Anton Tsjechovs Drie Zusters bij het Nationale Toneel. Première 1/12. Inl,: www.nt.nl

Die Zauberflöte

De Nederlandse Opera brengt vanaf donderdag een nieuwe productie van Mozarts laatste succesopera Die Zauberflöte. Regisseur Simon McBurney is Mozarts mix van sprookjeselementen en filosofie te lijf gegaan met een hele fysieke theatrale benadering, waarin naast de zangers ook vijftien acteurs/poppenspelers meedoen.

Opera Met Marc Albrecht en Nederlands Kamerorkest, t/m 30 dec Muziektheater, A’dam. : www.dno.nl

Anna Karenina, de film

Sinds 1910 zijn er verfilmingen gemaakt van Lev Tolstojs roman over trouw en ontrouw Anna Karenina uit 1878. Greta Garbo en Vivian Leigh speelden al de rol van Anna. Volgende week is een nieuwe verfilming te zien, een radicale bewerking van regisseur Joe Wright en scenarist Tom Stoppard. In een opmerkelijke theatrale setting speelt Keira Knightley de titelrol, Aaron Johnson graaf Vronski met wie ze overspel pleegt en Jude Law is haar echtgenoot.

Film Vanaf donderdag in bioscopen

Amsterdam Art Weekend

27 Galeries en kunstinstellingen (Stedelijk, Rijksakademie) in Amsterdam zijn dit weekeinde open, voor het eerste Art Weekend met speciale exposities van eigentijdse kunst, wandelingen en vandaag van 10u -14 u ontbijt in galeries. Op het Museumplein een installatie van Joep van Lieshout.

Exposities Inl: www.capitala.nl