Van der Vorm wint slag om grote boten

Martijn van der Vorm is niet de meest bekende bestuursvoorzitter van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming, maar wel een hele handige. Zijn beleggingsmaatschappij Hal, voorheen Holland-Amerika Lijn, is de spil in een overnamegevecht dat afgelopen maandag begon met een bod van baggeraar Boskalis op zeetransporteur Dockwise. Het baggerbedrijf uit Papendracht biedt 17,20 euro per aandeel. De premie van ruim 30 procent op de gemiddelde koers van Dockwise is goed nieuws voor Van der Vorm. Hal bezit bijna 32 procent van de aandelen in Dockwise. Overigens is Hal ook al jaren grootaandeelhouder van Boskalis met een belang van bijna 34 procent. Het beste nieuws voor Van der Vorm is dat zowel de koers van Dockwise als de koers van Boskalis flink is gestegen. Mede door deze dubbele winst op de beursvloer steeg het aandeel Hal tot de hoogste koers van dit jaar. Boodschap aan de belegger: Hollands glorie is bij Hal in goede handen.

... en dalers

en Dijsselbloem verliest gevecht Griekse schuld

Wat Jan Kees de Jager in twee jaar als minister van Financiën heeft weten te voorkomen, is Jeroen Dijsselbloem binnen een maand gelukt: geld voorgoed weggeven aan de Grieken. De Jager zwoer dat Griekenland louter leningen kreeg. Het geld zou niet alleen van Den Haag, via Brussel, naar Athene verzonden worden, maar zou ook terug naar het noorden vloeien, inclusief rente, aldus De Jager. In de eurogroep deze week moest Dijsselbloem toegeven. De rente die Griekenland betaalt over de Europese noodleningen wordt naar beneden bijgesteld. Dag winst. Ook werd besloten dat de Griekse schuld in 2022 onder de 110 procent van het bruto nationaal product moet zijn. Nu is de schuld 160 procent. Zelfs als de Griekse economie uit de diepe recessie opkrabbelt is zo’n schuldafname haast onmogelijk zonder een nieuwe kwijtschelding door schuldeisers, zoals Nederland. Hallo verlies.