Uitgelicht zondag

gloria swanson & william holden 1950 - sunset boulevard. from jane's film noir series.

Film

Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950, VS). Klassieker van Billy Wilder biedt bittere kijk op Hollywood. Onfortuinlijke scenarioschrijver Joe Gillis (William Holden) laat zich voor het karretje spannen van Norma Desmond (Gloria Swanson), een vergeten diva van de zwijgende film, die zich met butler Erich von Stroheim in het verleden waant. Eén, 14.05-15.50u.

La fausse suivante (Benoît Jacquot, 1999, F). Verdienstelijke adaptatie van Middeleeuws stuk van Marivaux. Rijke erfgename Sandrine Kiberlain vermomt zich als ridder en ontmaskert zo minnaar Pierre Arditi, die het alleen om haar geld blijkt te doen. Met Isabelle Huppert als de gravin en Mathieu Amalric als Lélio. TV5, 21.00-22.25u.

Along Came a Spider (Lee Tamahori, 2001, VS/D). Tweede verfilming, na Kiss the Girls (1997), van een aan politiepsycholoog Alex Cross gewijde thriller van James Patterson. Morgan Freeman geeft mooi gestalte aan de introspectieve hoofdpersoon, in wat verder Amerikaanse misdaadroutine blijkt te zijn. RTL7, 22.25-00.35u.

House on the Haunted Hill (William Malone, 1999, VS). Remake van gelijknamige film uit 1958. Rijke excentriekeling Steven Price (genoemd naar Vincent Price) looft een miljoen dollar uit voor degene die levend de ochtend haalt in een verlaten gekkenhuis. Met Famke Janssen.RTL8, 23.25-01.15u.

Informatief

Met het gezicht naar het oosten. Documentaire waarin Naeeda Aurangzeb de Wagenstraat in Den Haag portretteert aan de hand van ontmoetingen en gesprekken met bewoners, middenstanders en mensen uit de Turkse, Joodse en Chinese gemeenschap. Rode draad is de Al Aksa moskee, gevestigd in het gebouw dat ooit een synagoge was. Gaandeweg haar reis door de tijd en geschiedenis van de straat stelt Aurangzeb, moslima en geboren Pakistaanse, zichzelf ook vragen.Ned.2, 17.05-18.05u.

Abba-dabba-doooo!! Allereerste documentaire over de Zweedse popgroep Abba, uit 1976. Wordt nog altijd als een van de beste portretten van de band beschouwd. De film werd gemaakt rond het uitkomen van Arrival, het vierde album. Met beelden die gefilmd werden op de geheime locatie waar ze de plaat maakten, concertfragmenten, promofilmpjes, foto’s uit de privéverzameling van de groepsleden en interviews met Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. Canvas, 22.40-23.40u.

Entweder Broder - Die Europa-Safari! (3) Serie humoristische reportages waarin Henryk Broder en Hamel Abdel-Samad zoeken naar de ziel van Europa. Vandaag in Polen, waarover Broder ooit zei dat alleen alcohol en antisemitisme de Polen verbindt. Ze gaan er in een bus vol toeristen naar Auschwitz, „een Disneyland des doods, waar mensen komen om te gruwelen maar dat geen plek is waar ze iets leren over het heden of de toekomst”. ARD, 23.35-00.05u.

Amusement

Entourage. Komische dramaserie over vier rijke, beroemde en vrijgezelle vrienden uit Los Angeles. Tijdens een interview met Vanity Fair raakt Vince in de ban van journaliste Sophia Lear. Een ontmoeting van Eric met Sloans ex-stiefmoeder eindigt in bed. Ned.3, 23.50-00.20u.

Soul & Jazz. Compilatie van het optreden op North Sea Jazz dit jaar van het Bart Wirtz Quintet, met Wirtz op altsax, Sean Jones (trompet), Kino Haitsma (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Joost van Schaik (drums). Wirtz won dit jaar, vóór grote namen als Candy Dulfer en Wouter Hamel, een Edison voor zijn plaat iDreamer. Ned.2, 00.35-01.02u.