Uitgelicht zaterdag

Film

Altiplano (Peter Brosens en Jessica Hope Woodworth, 2009, B/D/NL). Hoofdrolspeelster Magaly Solier geeft in dit politiek geëngageerde drama gestalte aan Saturnina, een Peruaanse die haar geliefde verliest, net als de Belgisch-Iraakse oorlogsfotografe Grace. Hun levens kruisen elkaar in het Peruaanse dorpje Turubamba, waar de dorpelingen blind worden door kwikvervuiling van een naburige goudmijn. Beide regisseurs hebben een zeldzame oog voor detail en de poëtisch-verheffende werking van beelden. Altiplano is oogverblindend.Canvas, 14.00-16.00u.

Sint (Dick Maas, 2010, NL). Humoristische horrorfilm rondom Niklas: een lugubere figuur die de antithese is van de grote kindervriend. Pakjesavond is ‘pakavond’, waarbij zoveel mogelijk kinderen gedood worden. De moordlustige Niklas (Huub Stapel) komt wraak nemen voor leed dat hem is aangedaan tijdens volle maan op 5 december 1492. We zien hoe hij op 5 december 1968 een gezin vermoordt dat naar Wie van de Drie kijkt. De enige overlevende van Niklas’ slachting is het jongetje Goert (Bert Luppes). Tevergeefs waarschuwt hij voor Niklas’ hernieuwde komst op de Sinterklaasavond dat het weer volle maan is.RTL5, 22.00-23.45u.

Den brysomme man (Jens Lien, 2006, N/IJS). Noors-IJslandse zwarte horrorkomedie die je het gevoel geeft dat Alex van Warmerdam eigenlijk griezelfilms zou moeten maken. De veertigjarige Andreas is een man in de war die op een dag ontwaakt in een wereld die eruit ziet alsof de hel door Ikea is ingericht. Hij verdraagt de absurditeiten die hij daar aantreft met uitgestreken smoel en een verdachte gelatenheid. Maar het begint te knagen: er klopt iets niet. Gortdroge humor redt deze film van de maatschappelijke schets die er natuurlijk in verstopt zit. Film won in 2007 de hoofdprijs op het Amsterdam Fantastic Film Festival. Canvas, 23.40-01.13u.

Informatief

Jong talent: in muziek. Serie waarin vijf muzikale talenten worden geportretteerd. Mathilde van der Moezel is 14 en speelt niet alleen elektrische gitaar, ze kan ook goed dansen en zingen. Gitarist Anne Soldaat gaat haar leren rocken.Ned.3, 19.20-19.55u.

Le destin de Rome. Tweedelige, achter elkaar uitgezonden documentaire over het begin van het einde van het Romeinse Rijk. Met als zwaartepunten de veldslagen bij Philippi, waar in 42 v.Chr. Marcus Antonius en Octavianus hun rivalen Brutus en Cassius versloegen; en die bij Actium, waar elf jaar later Marcus Antonius’ troepen verloren van Octavianus’ strijdmacht.Arte, 20.15-22.00u.

Amusement

Downton Abbey. Tweede aflevering van seizoen 3. Mary en Matthew komen thuis van hun huwelijksreis; de erfenis van Swire wordt nog steeds niet geaccepteerd en een dinertje draait bijna uit op een fiasco. Een jaloerse Thomas probeert Alfred een hak te zetten maar krijgt een koekje van eigen deeg. Ned.2, 20.15-21.10u.

Wim Helsen: Het uur van de prutser. Registratie van de voorstelling waarmee de Vlaamse cabaretier in 2009 de Poelifinario won. Zijn tips voor het ontregelen van chagrijnige toonbankbedienden en lokettisten vormen het hoogtepunt en de rode draad in zijn monoloog. Op een papiertje in zijn hand staat een mop die hij begint voor te lezen. Maar hij komt pas na anderhalf uur toe aan de clou. Ned.3, 23.00-00.45u.

Radio

Opera live. Alceste van Gluck. Registratie van 12 november in de Wiener Staatsoper. Het Freiburger Barockorchester o.l.v. Ivor Bolton, met o.m. Véronique Gens en Joseph Kaiser. Radio 4, 19.02-23.00u.