thuiskoknieuws

Antipakjesavond-matinee

Om de gewone Nederlandse thuiskok bij het antipakjes-gevoel te betrekken, organiseert Karin Luiten op zondagmiddag 2 december een antipakjes-avond-matinee. Restaurant Fifteen in Amsterdam stelt de locatie beschikbaar tussen 12:00 en 16:00 uur. Het wordt een soort underground-boerenmarkt-nieuwe stijl, zo laat ze weten. Bedoeld voor doorgewinterde culi’s maar ook trotse amateurkoks die net de pakjes achter zich hebben gelaten en hun chocopasta, kippensoep, bolognesesaus of roze koeken willen laten proeven aan elkaar en aan bezoekers. Er zal erwtensoep zijn en rode kool en chocolademousse. De gerechten zijn te koop voor een klein bedrag of kunnen geruild worden.

www.antipakjesavond.nl

Pepernoten

Als we het toch over huisgemaakt hebben: waarom zou je eigenlijk altijd pepernoten kopen? Waarom zou het niet een heel goed idee zijn om zelf, in samenwerking met ongeduldig op Sinterklaas wachtende kinderen, pepernoten te maken?

Het deeg moet een dagje rusten, dus begin op tijd. Verder is het bijna geen werk. Banketbakker Holtkamp doet het zo: Verhit 150 g honing tot 90 graden. Roer er van het vuur af 100 g bruine basterdsuiker door en 300 g roggebloem. Laat het deeg ietsje afkoelen, tot het hanteerbaar is, en kneed het dan nog even door. Voeg eraan toe: 3 g zout, 12 g gemalen anijszaad, 25 g water en 10 g gezeefd bakpoeder. Nog even goed doorkneden en in een kom doen. Dag laten rusten.

De volgende dag wordt het leuk: oven op 180 en met ingevette handen (zonnebloemolie) het deeg tot knikkergrote balletjes draaien. Die gaan in een springvorm, ze mogen dicht tegen elkaar aan liggen, en het geheel wordt 20 minuten gebakken. Na het bakken de pepernoten van elkaar halen en strooien maar.

(Holtkamp waarschuwt: niet op een bakplaat leggen want dan verbranden de randen van de pepernoten.)

Dadelsiroop

Enige tijd geleden schreef ik, naar aanleiding van het kookboek Jerusalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, dat dadelsiroop wel eens moeilijk te krijgen zou kunnen zijn. Lezer Richard Frankfort gaf een tip voor het volgende online-adres met Israëlische producten: ipc-nijkerk.nl/webwinkel/levensmiddelen.htm.

Ze hebben daar ook een verrukkelijk dadel-walnotensmeersel waarvoor zonder moeite allerlei toepassingen te verzinnen zijn. Het heeft echt een sinterklaas- en kerstsmaak. Ook al komt het uit een potje.

    • Marjoleine de Vos