Spaanse valt mee haircut

De afschrijving van Spaanse bankschulden had zwaarder kunnen uitvallen. De Spaanse regering heeft 10 miljard euro geschrapt van de door de eurozone gefinancierde rekening voor het redden van de Spaanse banken, door de waarde van de hybride obligaties van de slechtst presterende banken te verlagen. De schade had groter kunnen zijn.

Neem Bankia, de grootste van de vier zogenoemde ‘Groep Eén’-banken die de meeste staatssteun nodig hadden. Bankia heeft de waarde van zijn hybride obligaties ter waarde van 6,5 miljard euro verminderd met 14 tot 46 procent. Toen Ierland hetzelfde deed met soortgelijke obligaties van Allied Irish Banks in januari 2011, was het percentage maar liefst 70 procent.

De relatief zachtzinnige aanpak in Spanje is politiek gemotiveerd, en het resultaat van de opstelling van de kredietverstrekkers bij de verkoop van hun hybride obligaties. Een groot gedeelte van de schulden bestond uit preferente aandelen die verkocht werden aan de depositohouders van de banken. Die kleine beleggers hebben het al zwaar als gevolg van de bezuinigingen en de Spaanse recessie. De bezitters van de Ierse hybride obligaties waren meest institutionele beleggers.

De Spaanse oplossing is een combinatie van een lagere afschrijving met het omzetten van het schuldpapier in aandelen in de bank. De crediteuren zullen op deze manier tussen de 30 en 90 procent van hun oorspronkelijke belegging terugkrijgen, aldus de Spaanse centrale bank. Dat lijkt een fijne deal voor de crediteuren, ook al betekent het dat ze kwetsbaar blijven voor verdere verliezen.

Maar als Bankia en zijn branchegenoten zich dankzij de reddingsoperatie en verdere acties van de Europese Centrale Bank kunnen herstellen, lijken de milde afschrijving en het ruilen van schuldpapier voor aandelen een aardige subsidie voor de bezitters van hybride obligaties. De aandelen zouden in waarde toenemen en het belang van de staat in Bankia zou minder worden.

Uiteindelijk had Spanje geen andere keuze. Het was deze zomer een keiharde voorwaarde voor het reddingspakket van 100 miljard euro voor de banken. Maar als het land het bankentoezicht in eerste instantie beter had geregeld, had het nooit zover hebben hoeven komen. Een reden te meer waarom een bankenunie in de eurozone een goed idee lijkt.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld

    • George Hay
    • Neil Unmack