Seks en drugs en elementaire deeltjes

Nee, hij heeft geen data vervalst. Geen promovendi om de tuin geleid. Geen collega’s bedonderd. Deeltjesfysicus Paul Frampton (68) is gewoon een naive fool geweest. Zoals altijd, zei zijn ex-vrouw deze zomer tegen de Britse krant The Daily Telegraph. Ondanks zijn hoge IQ is hij een dwaas, zeiden ook vrienden.

Deze week werd Frampton in Buenos Aires veroordeeld tot 56 maanden gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel. Brieven en protesten van collega’s, onder wie Nobelprijswinnaar Sheldon Glashow, hadden niet geholpen. De rechter geloofde de in Oxford gepromoveerde en aan de Universiteit van North-Carolina werkzame deeltjesexpert niet.

Inderdaad is zijn verhaal geen doorsneeverhaal. In januari vloog Frampton naar Bolivia om daar het Tsjechische lingeriemodel Denise Milani (32) te ontmoeten, met wie hij al een paar maanden aan het chatten was. In haar plaats trof hij een man die zei dat Milani in Buenos Aires was. En oh ja, of Frampton haar koffertje mee wilde nemen? Toen Frampton in Buenos Aires niemand trof en weer naar huis wilde vliegen, werd hij gearresteerd: met 4 kilo cocaïne onder de voering van het koffertje.

Tijdens zijn voorarrest heeft Frampton per telefoon en laptop nog promovendi begeleid, artikelen gepubliceerd op arXiv en de ontdekking van het Higgsdeeltje gevolgd. Zijn vrienden hopen nu dat hij zijn lange straf onder huisarrest mag uitzitten, want hij heeft hart- en longproblemen. De universiteit heeft zijn salaris alvast stopgezet.