Opwindauto

Wat zit erin?

Blikken opwindautootjes die je met een sleuteltje opwindt zie je niet meer. Wel zijn er nog die kleine plastic autootjes die zichzelf opwinden als je ze eerst achteruit trekt. Laat ze los en ze schieten met een vaart naar voren. Altijd sneller en langer dan je dacht.

Hoe doen ze het? Haal ze uit elkaar! Aan de onderkant van de auto zit een schroefje dat makkelijk los gaat. (Soms is er papier over geplakt.) Als je dan het bovendeel van de auto wat uitbuigt zodat een lipje achter een rand glijdt, dan valt het motorgedeelte M er los uit.

Ook dat motorblok kan uit elkaar als je de achterwielen W van hun assen A trekt. De twee helften zitten op elkaar geklikt, ze springen los als je er een tik op geeft. Laat de tandwielen niet wegvliegen! Je begrijpt alleen hoe de motor werkt als de tandwielen op hun plaats blijven. Als je de achterwielen naar achteren draait wordt de stalen spiraalveer voor in het motorblok opgewonden. Laat je de auto los dan laat de veer de achterwielen weer draaien. Daarbij wordt een ander tandwieltje gebruikt dan eerst, want de grote truc van de ‘pull back motor’, is dat de tandwieltjes T1 en T2 maar half vast zitten. Als de auto eenmaal vaart heeft draaien er nog maar twee tandwielen.

Welk gereedschap heb je nodig: Een schroevendraaier.

    • Karel Knip