Noord-Korea kondigt opnieuw omstreden raketlancering aan

Een Noord-Koreaanse soldaat bij een raketlanceringsinstallatie ten noordwesten van Pyongyang. Foto Reuters / Bobby Yip

Noord-Korea is, na een totaal mislukte poging in april, opnieuw van plan een langeafstandsraket te lanceren. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau vanochtend gemeld. De raketlancering zou tussen 10 en 22 december gaan plaatsvinden.

In april wilden de Noord-Koreaanse leiders de festiviteiten rond de geboortedag van vader des vaderlands Kim Il-sung opluisteren met de lancering van een raket. Dat mislukte toen jammerlijk, want de Uhna 3-raket stortte al na minder dan een minuut in zee. Het staatspersbureau meldt nu dat wetenschappers de fouten van de lancering van destijds hebben bestudeerd en dat de lancering daarom herhaald kan worden.

Net als in april zeggen de Noord-Koreanen nu dat de raket is bedoeld om een satelliet in omloop te brengen. Het Westen en landen als Zuid-Korea en Japan vrezen echter dat Noord-Korea wil proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening. Zuid-Korea en Japan zeiden in april de raket te zullen als die over hun grondgebied vliegt. De VS riepen Noord-Korea destijds op af te zien van de lancering.

‘Mislukking verhoogde druk om met nieuwe proef te komen’

De kans dat Noord-Korea zal stoppen met zijn nucleaire en ballistische proeven lijkt gering, schreef NRC Handelsblad in april. Het was destijds pijnlijk voor Kim-Jong un dat hij in het prille stadium van zijn leiderschap werd geassocieerd met een mislukking:

Het verhoogt de druk op hem snel met een nieuw spectaculair bewijs van Noord-Koreaanse kracht te komen. Noord-Korea-kenners houden daarom serieus rekening met een nieuwe kernproef. Na een mislukte lancering van een raket in 2009, nog onder zijn vader Kim Jong-il, liep het net zo. Ook toen volgde kort daarop een kernproef.