Nieuwsoverzicht

Erasmus gaat fraude verder onderzoeken

Rotterdam. Het Erasmus Medisch Centrum gaat waarschijnlijk toch alle 600 publicaties beoordelen van medicus Don Poldermans. Poldermans werd een jaar geleden ontslagen wegens fraude met onderzoeksgegevens. Ook de publicaties van voormalig marketingpsycholoog Dirk Smeesters zullen verder worden onderzocht. Pim Levelt, voorzitter van de commissie die de fraude van psycholoog Diederik Stapel onderzocht, had daartoe opgeroepen. (NRC)

Uitkeringen naar Marokko aan banden

Den Haag. Het kabinet overweegt om Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt en terugkeren geen kinderbijslag of kindgebonden budget meer te verstrekken. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag gezegd. Het kabinet overweegt eenzijdig het verdrag met Marokko op te zeggen over het meenemen van die sociale voorzieningen. (NRC)

Moody’s verlaagt status stabiliteitsfonds

Parijs. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van het Europese noodfonds met een stap verlaagd van AAA naar AA1. Het wordt voor Europa duurder om reddingen te financieren. Het noodfonds Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) is begin dit jaar gevormd om landen binnen de eurozone te kunnen bijstaan. De afwaardering volgt op eenzelfde verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk twee weken geleden. (AFP)

Akkoord in rel over Franse staalfabriek

Parijs. De Franse regering lijkt een overwinning te hebben behaald in het hoog opgelopen conflict met staalbedrijf ArcelorMittal over het draaiende houden van een fabriek in noordoost-Frankrijk. Premier Ayrault zei vrijdag dat er geen ontslagen vallen en dat ArcelorMittal 180 miljoen euro zal investeren in de vestiging. President Hollande dreigde het bedrijf eerder met „tijdelijke nationalisatie” als er banen verloren zouden gaan. (AFP)

Belastinginkomsten vallen lager uit

Den Haag. De belastinginkomsten zullen dit jaar door economische tegenspoed 1,2 miljard minder hoog uitvallen dan geraamd. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Najaarsnota. Het begrotingstekort komt voor 2012 toch op 3,8 procent. Dat komt onder meer omdat sommige ministeries minder geld uitgaven dan begroot. (NRC)

Mogelijk terroristen opgepakt in R’dam

Rotterdam. De recherche heeft donderdag in Rotterdam drie vermoedelijk geradicaliseerde moslims opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze zouden naar Syrië hebben willen reizen om daar deel te nemen aan de internationale, gewelddadige jihad, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Het gaat om mannen van 22, 23 en 33 jaar. Bij het doorzoeken van hun woningen is beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. (Novum)