Nieuwe Mexicaanse president Peña Nieto wil kartels aanpakken

Enrique Peña Nieto begin juli na het uitbrengen van zijn stem tijdens de presidentsverkiezingen. Foto AFP / Mario Vazquez

Enrique Peña Nieto wordt later vandaag geïnaugureerd als de nieuwe president van Mexico. Peña Nieto, die zittend president Felipe Calderon zal opvolgen, heeft beloofd werk te maken van het creëeren van economische groei en het verminderen van het drugsgeweld.

Enkele uren voor aanvang van zijn inauguratie in Mexico-Stad maakte Peña Nieto de namen van zijn twintig leden tellende kabinet bekend. In het kabinet zitten slechts drie vrouwen. Miguel Angel Osorio Chong, een goede vriend van de nieuwe president en voormalig gouverneur van de staat Hidalgo, wordt de minister van Binnenlandse Zaken. Osorio Chang zal de moeilijke taak krijgen het drugsgeweld in Mexico in te dammen.

Met de inauguratie van de 46-jarige Peña Nieto komt na twaalf jaar in de oppositie de Institutioneel Revolutionaire Partij (IRP) weer aan de macht in Mexico. De IRP regeerde het land gedurende 71 jaar onafgebroken: tussen 1929 en 2000. De partij werd voorheen vereenzelvigd met corruptie en banden met de drugsnetwerken, maar Peña Nieto heeft in de campagne tegen de BBC gezegd dat die tijd voorbij is:

“Ik kan categorisch zeggen dat mijn regering geen enkel(e) pact of overeenkomst zal sluiten met de georganiseerde misdaad. Dat is namelijk geen weg die leidt tot meer veiligheid voor het Mexicaanse volk.”

Peña Nieto aangevallen op zijn tijd als gouverneur

De andere kandidaten vielen Peña Nieto tijdens de campagne fel aan op zijn periode als gouverneur van de deelstaat Mexico (2005-2011). Peña Nieto zou fraude en misdaden hebben toegedekt. Hoewel de criminaliteit daalde tijdens zijn termijn, steeg het aantal vrouwenmoorden, een aanhoudend probleem in Mexico.

Peña Nieto heeft gezegd met zijn rivalen van de centrumrechtse PAN van vertrekkend president Calderon te willen samenwerken. Het is nu aan de nieuwe president om zijn belofte na te komen dat hij voor het landsbelang zal werken en niet voor zijn partijbelang, schreef NRC Handelsblad eerder. Het brede scala aan gevestigde machten binnen de PRI – vakbonden, rijke zakenmensen, landeigenaren – kan Peña Nieto echter overschaduwen.