Negen tips om te besparen in de dure decembermaand

1Kijk eerst op internetDe prijzen van televisies, badkamermeubels en wasmachines lopen sterk uiteen. Vergelijk prijzen op internet en koop het daarna online of ga met een printje van de goedkoopste aanbieder naar de winkel en gebruik dat om af te dingen. Sommige winkels, zoals elektronicaketens Media Markt en BCC en bouwmarkt Hornbach, bieden een ‘laagsteprijsgarantie’: als hetzelfde product op internet goedkoper is, krijgt u het in de winkel voor dezelfde prijs. Hornbach biedt daar nog 10 procent korting bovenop.

2Ding af Niemand koopt nog een auto, keuken of zithoek zonder korting. Die zit ook verdisconteerd in de vraagprijs. Maar afdingen kan bijna op alles! Nieuwe zonnebril? Gewoon proberen. Dure kleding? Niet bij ketens, maar wel bij boutiques waar de eigenaar zelf in de winkel staat. Schroom niet om weg te lopen als het niet lukt.

3Ga naar outletsBij Outletwinkelcentra, zoals Batavia Stad (bij Lelystad), Maasmechelen Village (bij Geleen de grens over), Designer Outlet (Roermond) of Rosada Fashion Outlet (Roosendaal). Hier geven kledingmerken tussen de 30 en 70 procent korting. Die kleding is niet altijd jaren oud: bij Prada in Roermond is de kleding maximaal een jaar oud. Veel online winkels, zoals Acnestudios.com en Net-a-porter, hebben eigen outlets. Yoox.com is een speciale outletsite, maar heeft vaak wel oude spullen.

4Scan de foldersFolders scannen loont. Abonneren op e-mailnieuwsbrieven van (web)winkels ook: die staan vol kortingsacties en aanbiedingen. Wie een V&D VIP-kaart neemt, krijgt op speciale koopavonden 20 procent korting op het hele assortiment (ook online). The Society Shop houdt met enige regelmaat een ‘AEX actie’: daarbij is de slotkoers van de Amsterdamse beurs de prijs voor een pak de dag erna. Ook tijdens de grote uitverkoop in de warenhuizen – de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf of het Prijzencircus van V&D – kunt u uw slag slaan.

5Denk aan tweedehandsVeel (recente) boeken zijn ook tweedehands verkrijgbaar, via Bol.com of gespecialiseerde websites met tweedehands boeken als Boekwinkeltjes.nl en Antiqbook.nl. Nieuwe Engelstalige boeken zijn goedkoper op Britse en Amerikaanse webwinkels. De Britse site bookdepository.co.uk verstuurt bovendien boeken wereldwijd gratis.

6Ga lunchenWilt u dure restaurants blijven bezoeken, ga dan lunchen in plaats van dineren. Restaurant Aan De Poel in Amstelveen, dat sinds vorige week twee Michelin-sterren heeft, heeft een driegangenlunchmenu voor 42 euro, terwijl het goedkoopste diner een viergangenmenu van 62 euro is. Bovendien drinkt u meestal minder bij de lunch. Dat scheelt dus ook in de wijn. Zo bespaart u op een etentje-voor-twee zo’n 60 euro.

7Bezoek de KringloopZe bestaan nog, de kringloopwinkels waar je alleen kapotte bankstellen en bekraste elpees kunt kopen. Maar de meeste hebben tegenwoordig een goed gesorteerd aanbod van speelgoed, babyspullen, boeken, cd’s en dvd’s, huisraad en kleding. Naast kringloopwinkels rukken ook de goededoelenwinkels (van Terre des Hommes, Emmaus, Vincentius, Dorcas) op in de winkelstraten. Kijk op kringloop-info.nl voor een uitputtend overzicht . En anders is er altijd nog Marktplaats.

8Probeer eens speelkaartenNieuwe spellen zijn duur. Maar met één pak speelkaarten kan je wel duizend verschillende spellen spelen. En een beetje zoeken op Marktplaats levert honderden bordspellen in prima staat op, voor een prikje. Een handige zoekterm is: ‘slechts een keer gespeeld’. De site forumfederatie.be biedt onder het kopje ‘hulpbronnen’ een enorme collectie Nederlandstalige spelregels. Op liefhebbersites als bordspeler.nl staan van de meeste bordspellen uitgebreide recensies.

9Importeer uit de VS Zolang bedrijven als Apple het volhouden om dollars 1 op 1 om te rekenen in euro’s kan het voordelig zijn om gadgets rechtstreeks te importeren uit de VS – tot 430 euro (nu 557 dollar). Daarboven betaal je invoerrechten. Ook software of digitale media (downloads uit de App Store) blijken goedkoper in de VS. Een goed adres voor prijsvergelijking in Nederland is de ‘pricewatch’ van tweakers.net.